Ukrán-magyar dalstaféta

2023.03.26. 13:00

Zenei hagyományok egyedisége, összecsengése, továbbfejlesztése

Kulturális örökség határok nélkül címmel szervez programsorozatot a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával. Tíz koncerten mutatja be az ukrán és a magyar hagyományos zenét.

Rimányi Zita

A dudari programot azért szervezik meg, mert az érzelmi gazdagodás és kifejezés lehetősége elengedhetetlenül fontos; a műsorban ukrán művészek is fellépnek

Forrás: szervezők

A klasszikus és a népzenében hihetetlen gazdagság rejlik. A zenei nevelés fontos szerepet játszik a harmonikus, sokoldalúan fejlett személyiség formálódásában. Globalizálódó világunkban, a gyors gazdasági, társadalmi és kulturális változások során különös hangsúllyal merülhet fel az ukrán és a magyar zene évszázados hagyományainak, értékeinek megőrzése a középkorosztály és az idősek körében, közvetítése az ifjabb nemzedéknek. A klasszikus és a népzenében megjelenő értékrend, az értelmi, érzelmi gazdagodás és kifejezés lehetősége elengedhetetlenül fontos – vallják a szervezők. Céljuk megszólítani azokat is, akik eddig nem vettek részt magas színvonalon előadott, élő komolyzenei előadásokon. Igényes programjuk zenei értékvilágot képvisel, a projektnek közösségmegtartó, közösségépítő missziója van, ami az Ukrajnában kialakult helyzet okán is fontos. Sokan hagyják el Ukrajnát, menedéket keresve Magyarországon. Ez a programsorozat támogatja az ukrán kultúrát, kifejezve az együttérzést, az ukrán és magyar nép barátságát, az összefogást. 

A koncertsorozat bemutatja a szomszédos országok zenei kultúráinak egyediségét és a közös vonásokat, emellett a két nép kulturális együttműködésében rejlő továbbfejlesztési lehetőségeket. A gyermekek és a felnőttek a rendezvényeken megtanult ukrán és magyar dalokat továbbadhatják énekórákon, dalkörökben, énekfoglalkozásokon, nyugdíjas összejöveteleken. 

Forrás: szervezők

A koncerthelyszínek a következők: Veszprém, Ajka, Zirc, Várpalota, Balatonalmádi, Bakonybél, Tihany, Tapolca, Dudar és Balatonfűzfő. Az első rendezvény Dudaron lesz. A Bencze László Művelődési Házban március 31-én, pénteken 15 órától az I. Ukrán-magyar Klasszikus és Népzenei Találkozó keretében az érdeklődőket gyerekprogram, hangszerbemutató, hangszersimogató várja, magyar és ukrán dalokat énekelhetnek. Fellépnek magyar és ukrán művészek 16.30 és 18 óra között, majd a műsort baráti találkozó, közös zenélés, éneklés, élménycsere követi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában