Átadták a stafétát

2023.04.04. 20:00

2023 hímes tojásból nyílt tárlat Veszprémben

Az Európa Kulturális Fővárosa-évadhoz kapcsolódva 2023 gyönyörűen díszített hímes tojásból nyílt kiállítás kedden a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban.

Marton Attila

Fotó: Benkő Péter/Napló

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész gyűjteménye eredetileg 2010 darabból állt és Pécset köszöntötte abból az alkalomból, hogy a baranyai város 2010-ben viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az alkotó azt ünnepelve, hogy idén Veszprém és térsége tölti be az EKF-címet, 13 tojással bővítette a kollekciót, amelyből kedden nyílt kiállítás 2023 viasszal írva címmel. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, Zag Gábor pécsi alpolgármester kereste meg a veszprémi önkormányzatot, és javasolta, hogy folytatódhasson a Pécsen elkezdett hagyomány, és a húsvétot 2023 tojással ünnepelhesse Veszprém. 

A kiállítás jelképes nyitányaként Mosonyi Éva helyezte el a 2023. tojást a tárlatban. Az alkotó elmondta, családi örökségként, nagymamája biztatására kezdett hímes tojásokat festeni. Hozzátette, évszázados hagyomány a Kárpát-medencében, hogy a családok a saját hímes tojásaikat elkészítik. Többféle technika van, de a legelterjedtebb a tojásírás: egy írókával és forrós viasszal készítenek vonalakat, mintákat a tojásra, majd ezután festik, színezik a tojást, ezt követően a minták vonalaiban a héj színe látszik. A hímes tojások alkotását hosszú évekkel ezelőtt kezdte el kifújt tojásokon, ezekből jött össze kétezernél is több. Elmondta azt is, számtalan minta és motívum van: az osztókörök jellegzetesek, sokfelé jellemzők. Baranyai származásúként gereblyés, virágos, tulipános és leveles mintákat készít elsősorban, ezek nagy számban fordulnak elő a kiállításon látható hímes tojásokon. 

Mosonyi Éva elmondta azt is, a piros szín Jézus Krisztus kereszthalálát és kiontott vérét jelképezi. Úgy vélte, a tojásfestést meg lehet tanulni, és arra biztatott mindenkit, hogy próbálja ki ezt a tevékenységet: ha főtt tojásra készül, akkor évről évre lehet tökéletesíteni a technikát, és generációról generációra öröklődhet a tudás. A színezés lehetséges hagymahéjjal, céklával vagy káposztalével is. Az alkotó elmondta, a kiállított tojások azért egységesen pirosak, hogy a látogatók a minták sokféleségében gyönyörködhessenek.

Felker Zsolt, a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom lelkipásztora elmondta, Krisztus keresztre feszítése után egy asszony kosarában tojásokkal imádkozott előtte, amikor a lehulló vércsepp a kosárra zuhant, és pirossá változtak a tojások. Megjegyezte, a tojásnak mindig megvolt a helye húsvétkor a templomban a sonka, a kalács és a bor mellett, és a húsvéti szentmisén a szertartás részeként megszentelték azokat. A szentelménnyel Isten ereje van bennük, ami megszenteli az ételeket elfogyasztókat is, fogalmazott az atya. 

Mosonyi Éva, Brányi Mária, Péterváry-Szanyi Brigitta és Felker Zsolt
Fotós: Benkő Péter/Napló

A kiállítás megvalósításában, installálásában a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai működtek közre. Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatónője elmondta, a tojásokat az intézmény gyűjteményébe tartozó kosarakban és fonott tárolókban helyezték el a helyiek által felajánlott szénabálákon. Hozzátette, a helyi mintákat ábrázoló hímes tojásokat gyűjtik az intézményben, és foglalkozásaikon igyekeznek továbbadni művészek segítségével a különleges mintákat. Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy minél többen meglátogatják a kiállítást, és ihletet merítenek a változatos mintakincsből.

A tárlat április 20-ig látható. A templom nagycsütörtökön 17-20 óráig, nagypénteken 9-17 óráig, nagyszombaton 9-21 óráig, míg április 9-én, húsvétvasárnap és 10-én, húsvéthétfőn 7.30–12 óráig és 17.30–19.30-ig tart nyitva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában