„Az ünnep azé, aki várja”

2023.04.27. 17:30

Filmesek a DJ-pultban, szakmai zsűri a pontozótáblánál – A film örömünnepét tervezi a Magyar Mozgókép Fesztivál idén

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt szereplői megtartották a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóját csütörtökön a Hangvillában.

Horváth Virág

Balról: Csáky Attila fesztiváligazgató, Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az idei Magyar Mozgókép Fesztivált 2023. június 7–10-e között rendezik meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, melynek keretében átadják a Magyar Mozgókép Díjakat is. Június 7-én a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik, és négy napon át tart a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

Az idei Berlinalén tartott világpremier után itt lesz Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotása digitálisan felújított változatának hazai premierje. Az esemény háziasszonya Seres Gerda újságíró. Az ország bármely részéről kedvezményes, 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe, aki vonattal érkezik. Immár publikus, hogy Bakos Katalin, Dobó Kata, Pesti Ákos, Vecsernyés János és Koltai Lajos zsűrielnök dönt majd a Magyar Mozgókép Díjak nyerteseiről.

Navracsics Tibor
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, a magyar film már hazajár Veszprémbe és a Balatonhoz, és ez a fesztivál lesz a 2023-as programév egyik legfontosabb eseménye. – Az Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényein tömegek érezhetik jól magukat, új közösségek alakulnak, de talán ennél is fontosabb, hogy a rendezvények nyomán fejlődik a régió infrastruktúrája, erősödik a gazdasági teljesítménye. Célunk Európa új kulturális-kreatív ipari régiójává válni, a film pedig ennek az ágazatnak az egyik leglátványosabb területe, ezért szeretnénk hosszú távon a mozgóképszakma találkozóhelye maradni.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, a fesztivál a filmipar teljes spektrumát felöleli majd a nagyjátékfilmtől az animációig, így mindenki megtalálhatja a számára kedves alkotásokat. – Nem véletlen, hogy a világ nagy, hagyományos filmfesztiváljai, mint a velencei, Karlovy Vary-i vagy cannes-i is fürdővárosokban, turisztikai központokban alakultak ki. Nekünk is az a célunk a mozgóképszakmával közösen, hogy egy ilyen ünnepet hozzunk létre. 

Közel kétszáz filmmel neveztek idén az alkotók, ebből pedig mintegy száz filmet láthatnak is majd a fesztivál ideje alatt az érdeklődők.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Csáky Attila, a Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója elmondta, közel kétszáz filmmel neveztek idén az alkotók, ebből pedig mintegy száz filmet láthatnak is majd a fesztivál ideje alatt az érdeklődők. – Nagyon eseménydús négy nap elé nézünk, ahol minden a filmművészet körül forog majd. Az esti koncerteken túl az éjszakai bulik hangulata is izgalmas lesz, hiszen a bakeliteket filmes szakemberek, filmrendezők, operatőrök fogják forgatni. Nagyon fontos a szakma találkozása, de számunkra a közönség a legfontosabb. Az ünnep azé, aki várja – mi nagyon várjuk! 

A Magyar Mozgókép Fesztiválon vetített filmekre ötszáz forintos belépő megváltásával léphetnek be, illetve bérletekkel is készülnek, amelyeket csütörtöktől akciósan megvásárolhatnak az érdeklődők. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában