Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál

2023.04.28. 17:31

Jubileumot ünnepel a fesztivál

Szabadtéri és nemzetközi performanszok, koncertek és szórakoztató előadások alkotják az idei Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál programját május 15. és 21. között.

Horváth Virág

Sajtótájékoztatón mutatta be az idei kínálatot Vándorfi László, Horváth Csaba, Kozma András, Szabó György

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Minden eddiginél gazdagabb és színesebb programkínálattal, különleges külföldi produkciókkal, az elmúlt évad válogatott hazai előadásaival és koncertekkel vár mindenkit Veszprém legnagyobb tradícióra visszatekintő fesztiválja, a Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Idén a szervezők köztéri és ingyenesen látogatható előadásokkal is készülnek, hogy minél több ember csatlakozhasson a táncművészethez május 15. és 21. között az Európa Kulturális Fővárosa-évadban. 

Vándorfi László
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A fesztivált bemutató sajtótájékoztatón Vándorfi László, a Pannon Várszínház és a fesztivál igazgatója elmondta, immár 25 éve töretlenül, minden évben megrendezi a fesztivált. Hozzátette, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a kezdetektől kiemelt rendezvényként tekint a fesztiválra, ennek okán a nemzetközi felhozatalt is bővítették, illetve még szerteágazóbb művészeti elemeket tudtak a programba csempészni. Az igazgató megköszönte a támogatók segítségét, kiemelte Veszprém város mindenkori önkormányzatát, a Nemzeti Kulturális Alapot, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumot. 

Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte, a tánc és a táncművészet nem elitista mulatság: ennek mentén alakították ki a programtáblázatot is. Az előadások egytől egyik szórakoztatóak, viccesek és látványosak, akár gyermekekkel is érdemes eljönni, hiszen páratlan családi szórakozást nyújtanak. Németh Rajmund, az EKF kulturális projektmenedzsere örömét fejezte ki, hogy a fesztivállal a kezdetektől szorosan együttműködhettek, illetve hozzátette, az EKF más programjaival is összetartó egységet alkot a Tánc fesztiválja. 

Kozma András dramaturg, műfordító, tolmács a 10. Színházi Olimpia képviseletében elmondta, a fesztivál közel harminc előadása közül három bekerült a 10. Színházi Olimpia programjába is. A Francia Baro d’evel ’Là’, a belga Compagnie Belova-Iacobelli Tchaïka című előadása, valamint a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió Lift című darabja is indul a világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseményének díjaiért.

Bőséges programot kínálnak
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Szabó György, a Tánc – Nemzetközi Kortárs Fesztivál szakmai tanácsadója arra biztatott mindenkit, hogy böngéssze át a programtervet, és nézze meg az online elérhető videókat a darabokról, amelyek magukért beszélnek. Hozzátette, az idei műsortervben szereplő előadások grandiózusak és magukkal ragadják a nézőket, emiatt nem érdemes kihagyni az idei fesztivált.

Május 14-én, a fesztivál nulladik napján a Forte társulat A helység kalapácsa című előadását tekinthetik meg az érdeklődők a Hangvilla nagytermében. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezen a napon nem csak este érdemes kimerészkedni a városba, hiszen már délutántól kezdve akad majd látnivaló. A veszprémi Kossuth utcán 15 órától a TrappTop Flotta csapata mutatja be A Nap és a Hold elrablása című darabját, 17 órától pedig a Kabóca Bábszínház tart majd előadást Nyakigláb Artisták a Porondon címmel. 

A Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában