Hajliliomozás

2023.04.10. 15:30

Nem merülhet feledésbe a hagyomány

A falunak a hajliliomozás ősi értéke, őrizzétek meg a hagyományt, amely több mint száz éve folyamatos, ez teszi naggyá, és remélhetőleg ti is továbbadjátok a gyermekeiteknek, ahogy erre már van példa.

Tóth B. Zsuzsa

A gólyalábasok a pajtához csalogattak minden résztvevőt és érdeklődőt a zöldágazás után

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt Illés Sándor plébános húsvétvasárnap délután a hajliliomozó lányoknak, akik a hagyomány szerint a játék végén letették a zöldellő ágakat az oltár elé. 

A plébános elmondta még, hogy a hívő ember számára a kihajtó ág a feltámadást, az életet jelképezi. – Annak idején a zöldágjárás együtt járt azzal, hogy a téli bezárkózás után a lányok végre megmutathatták magukat, kifejezve, hogy az életre készülnek. Így van ez ma is, remélhetőleg a belső értékek ott vannak a fiatalokban még – mondta a plébános, és leszögezte, hogy mindaz, ami a hagyományainkhoz kapcsolódik, segít megtartani a közösséget. 

A régi szép tavaszköszöntő hagyomány őrzése során idén a helyi lányokhoz a Tördemic Néptáncegyüttes tagjai és a nagyvázsonyi óvodások is csatlakoztak, így járták végig a falu főutcáját, kaput tartva a zöldágakból és az alatt énekelve átbújva. A templomtól azonban már gólyalábasok csalogatták a résztvevőket és a lányokat csodálókat a Pulsatores Pajtához, ahol a házigazda, Tárkány-Kovács Bálint köszöntött mindenkit. Beszédében elmondta, hogy mivel egykor a zöldágazást közös népi játékok követték a faluban, annak a hagyományát is szeretnék visszahozni. Ezért egész éjszakába nyúló eseménysorozatot szervezett az önkormányzat és több támogató segítségével. 

A program részeként Szabó Csaba és Bus Gabriella a hajliliomozás hagyományáról beszélt, a táncosok a régi népi párválasztó játékokból adtak ízelítőt, és bemutatkozott a Quotzos Cirkusz, valamint Lúdas Matyi történetével a Boka Színház. Fellépett a Tárkány Quartet, majd táncház zárta a napot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában