Dohos raktárból menő közösségi tér

2023.05.24. 20:00

A fiatalok kedvence lehet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár új közösségi tere

Többfunkciós közösségi teret hoztak létre az Eötvös Károly Megyei Könyvtár korábbi raktárhelyiségéből. A ZUG névre keresztelt helyiséget szerdán délután adták át.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

Baranyai Tamás, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója köszöntőjében felidézte, a boltíves földszinti raktárhelyiség meglehetősen rossz állapotban volt korábban, ugyanis Iskola utcai fala vizesedett. A dohos raktárból mára ZUG néven új, modern bútorokkal berendezett többfunkciós ifjúsági közösségi teret alakítottak ki, ahol a fiatalok igényes környezetben találkozhatnak, tanulhatnak és szórakozhatnak, hangsúlyozta az igazgató, ami ahhoz is hozzájárulhat, hogy a 14-20 éves korosztály érdeklődését felkeltsék a könyvek és az olvasás iránt. A kivitelezés tavaly ősszel kezdődött, és a közelmúltban fejeződött be. 

Baranyai Tamás hozzátette, a projektben a közösségi tér mellett kialakítottak egy podcaststúdiót, míg az előtérben közösségi irodát hoztak létre, amely a home office-ban dolgozóknak, szabadúszóknak biztosít megfelelő munkakörnyezetet. Az igazgató elmondta, a ZUG nemcsak egy közösségi színtér, hanem rendezvényeknek is otthont ad: júniusban előbb anime és manga workshopokat, majd szeptembertől képregénnyel foglalkozó előadásokat, ezután hip-hop előadássorozatot tartanak a megújult térben, és idővel az egyes témák mentén klubok is alakulhatnak. Az igazgató megjegyezte, az új funkcióval felruházott helyiségeket a könyvtár belső udvaráról nyíló külön bejárat alkalmassá teszi a nyitvatartáson túli használatra is. Halmay Gábor önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) arról beszélt, a fiatalok régóta igényelték Veszprémben egy olyan közösségi tér létrehozását, ahol találkozhatnak, olvashatnak, tanulhatnak, a ZUG létrejötte éppen ezt a célt szolgálja. Hozzátette, az önkormányzatnak kiemelten fontos, hogy a fiatalok kikapcsolódási és kulturális lehetőségeit javítsák. 

A gyermekkönyvtár korszerűsítése és a ZUG projekt megvalósítása 296 millió forintba került, amelyhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program adott támogatást az intézménynek. Az átadó után Vajda Fanni zenés előadása, majd Varga Vencel influenszer, végül Rauscher Géza gitárjátéka szórakoztatta az érdeklődőket. A ZUG hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között tart nyitva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában