A természettel összhangba hozó mozgóképek

2023.05.18. 16:00

Dinónyomok és invázió a Balatonban, strandolási szokásaink megváltoztatása

Mi köze a dínók ősi vizeletének és a mikroműanyagoknak a magyar tengerhez, milyen invázió fenyegeti a Balaton ökoszisztémáját, és változtassunk-e strandolási szokásainkon? – ez is kiderül a pénteken kezdődő és egész hétvégén át tartó IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon Gödöllőn.

Rimányi Zita

Több mint száz órányi, a természet csodáit és segélykiáltásait láttató film, az élhető bolygót és a fentartható életmódot hirdető előadások sora teszi kihagyhatatlan élménnyé az eseményt. Neves tudósok,
képzett szakemberek, világlátott alkotók jelennek meg. A gyakorlatban is kipróbálhatók a természetfilmezés- és fotózás fortélyai, kiállítások ejtik ámulatba az érkezőt, workshopokon lehet eszmét cserélni a jövőről. Izgalmas és szórakoztató programok zajlanak majd kisebb és nagyobb gyerekeknek, az egész családnak. 
A bolygóbarát eseményen kiderül, milyen invázió fenyegeti a Balatont, miért lehet tömegpusztító fegyverként felfogni a modern építészetet, milyen ökológiai kárt okoznak a napelemek, hasznos vagy
természeti csapás volt-e a folyók szabályozása. Megtudhatjuk, mitől vagyunk és leszünk olaj- helyett termálvíz-nagyhatalom, és milyen a vizek örök időktől való mozgása abban a körforgásban, amelyben a dinók ősi vizelete máig részt vesz, ugyanúgy, mint a mai műanyag darabkák. A három napos jövőbelátás mellett lesz Zóra-koncert és játszóház az ingyenesen látogatható rendezvényen, amelyet az időjárás alakulása sem befolyásolhat, mert a helyszínt a Gödöllői Királyi Kastély elegáns termei adják.
Terepgyakorlat és miniatűr óriásokat elemző labormunka várja a diákokat többek közt május 19. és 21. között, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott szemlén. A filmalkotások a világ számos tájáról tudósítanak. Halászokkal szimbiózisban élő cápák és bálnákat ragadozóként ölő emberek, a főemlősök gondolkodásra késztető világa, a természet misztikuma és objektivitása, környezetünk
pusztításának és védelmének ezernyi momentuma, a vadvilág csodái, a túlélés, a szaporodás és a táplálkozás megannyi formája jelenik meg a vetítővásznakon. Minden alkotásban ott az a ránk vonatkozó felvetés, hogy mindannak, amit mi, emberek teszünk ezen a bolygón, vagy tettünk a múltban, hosszan tartó következményei vannak. Megtudhatjuk, hogy a plasztikszennyezés már szó szerint a vérünkben van-e, a vízpazarlás luxusa után vajon a szomjúság nyomora jön-e, hogyan őrizzük meg a vizes élőhelyeinket. A Velencei tó már tényleg a múlté? Szorongjunk vagy csak fikció az egész? Erről is szó lesz és bemutatja Európa felett készült, ökolábnyomunkat rögzítő légifotóit a mindig meglepetéssel jelentkező Radisics Milán természetfotós – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában