Zene a köbön

2023.05.29. 14:07

Fiatal muzsikusok a világ minden tájáról

Három nap alatt hetvennél is több koncertet adnak a MusiColours Zenei Fesztiválon helyi, valamint hazai és külföldi együttesek.

Marton Attila

Tíznél több országból mintegy ezer zeneiskolás növendék érkezett Veszprémbe

Fotó: Benkő Péter

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban tartott eseményre tíznél több országból mintegy ezer zeneiskolás növendék érkezett Veszprémbe és a térségbe. 

A háromnapos rendezvény vasárnap este az ActiCity Mozgásközpont udvarán tartott megnyitóján Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, Veszprém egy zeneszerető város, amit az is bizonyít, hogy 2019 óta viseli büszkén a település az UNESCO Zene városa címet. Hozzátette, az Európa Kulturális Fővárosa program céljai közé tartozott, hogy a kulturális évben minél többekhez eljusson a zene, amelyben a fesztiválok, rendezvények mellett nagy szerepet tölt be a Csermák Antal Zeneiskola, amelynek dolgozói nap mint nap sokat tesznek azért, hogy a gyermekek és a fiatalok megszeressék a zenét. 

Hegedűs Barbara a megnyitón
Fotó: Benkő Péter

A nyitógálán a Mendelssohn Kamarazenekar koncertezett Kováts Péter karmester vezényletével. Az együttes műsorán többek között Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és Vivaldi C-moll furulyaversenye is szerepelt, utóbbiban Ajna Maros furulyaművész játszott szólót. 

A fesztiválon a nagy létszámú szimfonikus zenekartól a folktrióig, a hatvantagú kórustól a rockbandáig számos zenei stílus képviselteti magát. A fellépő kórusokban és zenei együttesekben jellemzően 12–25 év közötti fiatalok muzsikálnak. A külföldi és hazai fellépők mellett helyi együttesek is bemutatkoznak a háromnapos rendezvényen, amelynek programjai ingyenesen látogathatók. 

A nyitógálán a Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet 
Fotó: Benkő Péter

A koncerteknek, fellépéseknek öt veszprémi – ActiCity Mozgásközpont, Hangvilla, Csermák zeneiskola, Óváros tér, Papírkutya – helyszín mellett az alsóörsi Sirály park ad otthont kedd estig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában