Kálváriás települések kulturális programjai

2023.05.31. 13:00

Folytatódik a Csendhegyek útja

A Csendhegyek útja kulturális rendezvényei hamarosan folytatódnak: Zircen szakrális faszobrok kiállításának megnyitásával, a barnagi kálvárián mozgásszínházi előadással, Jásd-Szentkútra, a Mária-napi programokra szervezett zarándoklattal, a száztíz éves lókúti kálváriánál irodalmi műsorral, Vöröstón lámpás felvonulással, Bakonybélben régizenei együttes koncertjével.

Rimányi Zita

A márkói kálvária különleges elhelyezkedése miatt messziről is jól látszik a falu lakóházai között Fotó: Rimányi Zita

A Via Calvaria észak-dunántúli túraútvonal tizennégy, többségében német gyökerű település kálvária-építményeit köti össze egymással. Az azon útra kelők gyönyörű tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken, csendhegyeken időzhetnek el. Az elmúlt csaknem háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, azokat mindenképp érdemes felkeresniük azoknak, akik a tömegturizmussal szemben a helyi értékeken alapuló, a táj hangulatába illeszkedő kulturális élményre vágynak. A teljes túraútvonal kijelölése várhatóan 2023 őszére készül el. A túrázók és a zarándokok az egyes kálváriáknál kihelyezett QR-kódok segítségével ismerhetik majd meg a szakrális építményeket és azok környezetét. 

Idén, amikor Veszprém és a Balaton-régió Európa Kulturális Fővárosa, a kálváriás településeken több különleges program is várja a látogatókat. Ezek közül három már lezajlott, május végéig az olaszfalui, a gyulafirátóti és a magyarpolányi kálváriákhoz kapcsolódóan. Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján a Zirci Apátságban szakrális faszobrok kiállítása nyílik meg, amely az Ars Sacra egyházművészeti fesztivál végéig, szeptember 24-ig várja a bakonyi fafaragás iránt érdeklődő látogatókat. Augusztus 4-én a barnagi kálvárián lesz mozgásszínházi előadás Babits Mihály Jónás könyve című műve alapján, szeptember 10-én pedig Jásd-Szentkútra, a Mária-napi programokra szerveznek zarándoklatot. Szeptember 16-án a száztíz éves lókúti kálvária tövében hangzik el irodalmi műsor, november 10-én, Márton-nap előestéjén pedig német nyelvű lámpás felvonulás lesz a vöröstói kálváriához, ahol felgyúlnak a Márton-napi fények, német nemzetiségi iskolások részvételének köszönhetően. Bakonybél augusztus 12-én a Musica Historica régizeneegyüttes Hallgasd meg Uram, kérésem! című műsorával kapcsolódik be a Csendhegyek útja kulturális rendezvényeinek sorába, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában