Átfotózás az északi partról a délire

2023.05.28. 16:00

Fotósorozat az ezerarcú Balatonról

Nyolcszáz fotón mutatja meg a Balatont és a Fonyódi-hegyet Szabó Dezső Munkácsy-díjas képzőművész, akinek Landscape címmel nyílt kiállítása a Művészetek Háza – Dubniczay-palotában pénteken.

Marton Attila

Horányi Attila, Szabó Dezső és Grászli Bernadett a megnyitón Fotó: Benkő Péter

Szabó Dezső 1996 őszétől 2014 nyaráig a szigligeti kikötő meghatározott pontjából, mindig azonos beállításban fotózta a túlparton lévő Fonyód-hegyet. A több ezer felvétel közül a Landscape címmel nyílt kiállításon 800 hagyományos, analóg eljárással készült, negatívból nagyított felvétel látható ebből a sorozatból. A tó majdnem szó szerinti ezer arcát mutatják be a felvételek: a Balaton és az ég hol szürkés, máskor lilás, naplementekor vagy napfelkeltekor sárgás vagy aranyszínben pompázik, de a felvételek a türkiznek és a tengerre jellemző mélykéknek is számos különböző árnyalatát adják vissza. A 2:3 oldalarányú, fekvő formátumú felvételeken a horizont felezi a képmezőt. A látványt az ég és a vízfelület állandóan változó jelenségei határozzák meg. 

Horányi Attila művészettörténész, a MOME Elméleti Intézetének igazgatója megnyitójában arról beszélt, az ismétlődés miatt a képek nem elsősorban a Balatonról vagy a horizontról szólnak, hanem a színekről és az időtlenségről. Úgy vélte, Szabó Dezső az impresszionistákra jellemző attitűddel – amelynek célja ebben az esetben a balatoni atmoszféra, a tó, a táj, a színek és a fények változásának szemlélése – dokumentálta a változást. Kiemelte, a sorozat olyan összegzést ad a képek nagy száma miatt, amely emberi tekintettel nem lenne szemlélhető: a táj minden fotón más, ezzel a valóság és látvány közötti különbségére is rákérdez a sorozat. A tárlat június 25-ig tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában