Használatban a könyvkötőcsont 

2023.05.01. 13:00

Görbetűvel varrtak jegyzetfüzetet Zircen

A kézműves alkotónapok idei sorozatában nemrégiben a könyvkötést gyakorolhatták az érdeklődők a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. Szentgyörgyi Tünde ezúttal olyan eljárást mutatott meg, amelynél a cérna kívül fut a kötet gerincén, mintegy díszítésként hat a varrás.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Jegyzetfüzetet készítettek maguknak a résztvevők. Görbetűvel ugyan könnyebb a könyvkötéskor az öltés, de így is nagy figyelem kell hozzá, hogy megfelelőképp feszüljön a cérna. Eléggé precízen nehéz ezt megvalósítani, de egyébként nem ördöngösség ez a megoldás és egyedi naplócskánk lehet általa. Akár olyan borítót választhatunk, amelynek a fedlapon lévő mintázata, a rajta lévő formák folytatódnak a hátlapon, például a madarak mintegy átrepülnek, a vadludak áthúznak rajta. Nagy a választék manapság, ugyanis számos nemzetköz hírű múzeum közzéteszi a gyűjteményében fellelhető rajzok, festmények, textilek fotóit, azok szabadon letölthetők, kinyomtathatóak – hangsúlyozta a szakember. Ő is ilyeneket vitt magával ezúttal a műhelyfoglalkozásra, többön a japán festészet jellegzetesen egyszerű ecsetvonásai jelentek meg. 

Szükség volt még a szép formájú, kézbevaló bonszai ollóra és a könyvkötőcsontra, amit a második kezének nevez Tünde. Enyhe hajlításával, ívével a tenyérbe illik, és ezzel a csonttal lehet vonalzó mellett kellőképp finoman megkarcolni a papírt, hogy pontos, szép vonalú legyen az oldalak összehajtásakor a hajtás éle, és utána az eszköz szintén segít a papírlapok lesimításakor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában