Színpadra viszik a Csárdáskirálynőt az operettfesztiválon

2023.05.19. 18:00

Hajmási Péter, Hajmási Pál... és a többi ismerős sláger Veszprémben

A lyányok, a lyányok, a lyányok angyalok..., Hajmási Péter, Hajmási Pál..., Jaj, cica eszem azt a csöpp kis szád... – és még folytathatnánk a fülünkben ismerősen csengő slágereket a Csárdáskirálynőből, a legek operettjéből, a műfaj rekorderéből, amit színpadra állít a Veszprémi Petőfi Színház a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál keretében, ami ezúttal négy napon keresztül örvendezteti meg a könnyed, nosztalgikusan vidám dallamok kedvelőit változatos programokkal.

Rimányi Zita

Fotó: Benkő Péter

A legnagyobb operettslágereket felvonultató, cirkuszművészettel ötvözött élőzenés operettgála várja a nézőket többek közt június 15. és 18. között a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválon. Közreműködnek a Veszprémi Petőfi Színház művészei, külföldi vendégművészek, neves cirkuszművészek. Sztárvendégként hívták meg a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, Esztergályos Cecíliát. A színház tájékoztatása szerint továbbá magyar virtusra, örökzöld dallamokra lehet számítani és a veszprémi operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját, új bemutatóra készül a társulat. Már el is kezdődött Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjének próbafolyamata. A nagyszínpadi előadást a fesztivál második napján, június 16-án, pénteken 19 órától mutatják be, majd a 2023-24-es évad kiemelt előadása lesz decembertől. Minden idők legnépszerűbb, legismertebb, legtöbbet játszott operettjét Veszprémben Mészáros Árpád Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Kálmán Imre legnagyobb sikerű műve méltán a legek operettje, a műfaj rekordere. Felmérések szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján – színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban – föl ne csendülne belőle egy-egy melódia, valamelyik betétdala. Bécsi – 1915-ös – bemutatója után végigsöpört egész Európán, az I. világháború ellenére bemutatták Svéd-, Finn-, Lengyel-, Orosz- és Olaszországban, majd 1916-ban Budapesten, végül eljutott a New York-i Broadway-re is. Zene nélkül is kiváló dráma lenne, zenéjéről pedig azt tartják, hogy Kálmán ötvözni tudta benne a bécsikeringőt és a temperamentumos magyar ritmust. 

A Csárdáskirálynőben fellépve Sáfár Mónika művésznő először szerepel az operettfesztivált rendező színházban, és itt rendez először életében Mészáros Árpád Zsolt. „A színház az életem 35 éve, ez mentett meg engem. Sokszor játszottam már ezt a darabot, és tudom, hogy itt is sokan vannak, akik szerepeltek benne. A célom, hogy visszahozzuk azt a régi színjátszást, azt az eleganciát, amely ezt a kort is jellemezte, miközben mindenki jól érzi magát a szerepében, meg tudja érteni, át tudja élni azt. Az a misztikum, ami ebben a darabban van, nem csak nektek, de a nézőknek is példamutató és iránymutató lesz. Szeretném, ha őket is be tudnánk vonni a darabba, ha átélnék velünk együtt azt a csodát, amit ad majd nekünk a Csárdáskirálynő” – indította el az olvasópróbát a rendező, Mészáros Árpád Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában