Az éneklő Magyarország ünnepe

2023.05.05. 16:15

Hatvankét kórus részvételével rendezik meg a Dalvölgyet Veszprémben

Hatvankét kórus mintegy 1300 énekese részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával rendezik meg a Dalvölgy - az éneklő Magyarország ünnepe elnevezésű kórustalálkozót június 1-4. között Veszprémben.

MTI

A Dalvölgy kezdeményezője és házigazdája Veszprém Város Vegyeskara Egyesülete, a négynapos eseménnyel pedig a magyarországi és Kárpát-medencei magyar kórusoknak, valamint a kóruszene iránt érdeklődő nagyközönségnek teremtenek egyedülálló közösségi zenei élményt.

A rendezvény első két napján a kórushangversenyeket karnagyi kurzus keretében szakmai műhelyek bemutatkozásai, zenepedagógiai, kortárs zenei és közösségszervezési témákat körbejáró előadások, beszélgetések egészítik ki a Hangvillában.

A harmadik napon délután 3 és este 8 óra között az ActiCity szabadtéri színpadán és belső udvarában kilenc egyedi tematikájú, egyenként 110-250 tagú kar lép fel, és adnak elő magyar kórusműveket. Népdal, régizene, megzenésített vers, egyházzene, oratóriumrészlet, vokális könnyűzene és bakonyi sváb dallamok is hallhatók lesznek.

Mindegyik programban felhangzik egy-egy új mű, amelyek zeneszerzői a Dalvölgy felkérésére komponálták műveiket, bővítve és építve ezzel a közös, magyar kóruszenei repertoárt. A kórusok Szirtes Edina Mókus, Virágh László, Bánó Tamás Barnabás, Horváth Márton Levente, Másik János, Hetei-Bakó Benedek, Tóth Péter, Kecskés D. Balázs, és Balogh Máté új műveit, átiratait adják elő.

A zárónapon, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a központi, veszprémi események mellett a régió más településein is tartanak majd koncerteket reprezentálva a nemzeti identitást.

A kórusünnep szakmai partnere a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, támogatója a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a karnagyi kurzust pedig a Hangvető Kft. Hangjáték projektje támogatja.

A program művészeti vezetője Erdélyi Ágnes, a veszprémi vegyes kar karnagya, a művészeti tanács tagjai Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei referense, Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA társelnöke, Hraschek Katalin, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága elnöke, valamint Bánó Tamás Barnabás, a zeneszerzői pályázat asszisztense.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában