A Gulyás Napja

2023.05.19. 07:00

Kárpát-medencei Lovas Kulturális Találkozót rendeztek Kiscsőszön

Három napon át a régi fényében tündökölt a Somló-Ság –vidéke a lovas hagyományok tekintetében, hiszen az ország különböző pontjairól érkezett hagyományőrző lovasok, huszárok, íjászok, solymászok töltötték meg a település tereit.

Tóth B. Zsuzsa

A Kárpát-medencei Lovas Kulturális Találkozót különféle lovas programok színesítették Fotó: egyesület

A község Önkormányzata pályázati támogatással, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola szakmai segítségével valósította meg a Kárpát-medencei Lovas Kulturális Találkozó, a Gulyás Napja című programsorozatot, mely rengeteg részeseményt foglalt magában – tudtuk meg Kovács Norbert polgármestertől.

Már az esemény első napján sorra érkeztek a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség kötelékébe tartozó lovasok.  A hétvége fő partnere a kárpát-medencei hatókörű szervezet volt. Kiemelt vendégként érkezett a Nagykun Nádor Huszár Kulturális Egyesületet, amely Kisújszálláson végez áldozatos munkát a lovas élet népszerűsítése érdekében. A programok között szakmai tanácskozás, körséta, vetítés szerepelt, a vendégek – köztük a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Závogyán Magdolna, helyettes államtitkára, Szentmártoni János, és húsz vezető államtitkársági munkatárs - megismerkedtek a település értékeivel, a helyi közösség szemléletével, a közösségi terekkel. A kirándulás célja a „terepen” végzett szakmai munka, az infrastrukturális és humán környezet személyes, élményszerű megismerése volt. A résztvevők elismerően szóltak a Kiscsőszön végzett munkáról. Király Miklós és a Balla Zoltán, az AMI művésztanárai adtak műsort, majd Navratil Andrea, Császár Dominik, Császárné Borzavári Róza, és a Békás Banda varázsol kitűnő hangulatot előadásával és közös Dúdolójukkal, amely során katonanóták és a Bakony és a Balaton-felvidék pásztor dalai szólaltak meg. Az estét táncház zárta.

Fotó: KIviFoto / Forrás: egyesület

Másnap negyven lovas rövid bemelegítés és bemutató után indult körtúrára a különböző történelmi korok öltözeteiben. Az első állomásuk Iszkáz volt, ahol Nagy László emlékházánál sorakoztak. A költő, mint lelkes táncházmozgalom alapító, a kistérség népdalainak felgyűjtésével is foglalkozott. Emlékére közösen énekeltek a huszárok, majd Kertára vezetett az útjuk. A település komoly lótartó hagyománnyal büszkélkedhet, és ott működik az egyesület kiemelt partnere, a Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetség Egyesülete. Kerta Önkormányzata kiváló helyszínt és további programokat, meleg ételt biztosított a közös piknikhez. A színpadon a térség Taekwondo csoportja mellett bemutatkozott a kertai általános iskola tánccsoportja, a Bozót Néptáncegyüttes, Kalász Máté, Koncz Gergely és zenész tanítványai. A rendezvényre megérkezett a kínai Csungking nagyváros televíziósokból, és influenszerekből álló küldöttsége, akik a lovas huszár kultúra megismerése miatt utaztak vidékre.

Kiscsőszön aznap még lovas íjász, és huszár ügyességi verseny, fegyverbemutató, ló körmölés, patkolás, pásztorkutya idomítás, hagyományos pásztorétel készítés, kézműves foglalkozások sora és néptánc műsor töltötte meg a különböző helyszíneket és a nagyszínpadot. Az esti táncház előtt a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes adott gálát a Kultúrpajtában, nagy sikerrel. Az utolsó napon a szakadó eső sem akadályozta a programokat, közel negyven őstermelő és helyi termék készítő érkezett a közösségi vásárra. A hangulatot a Garagulya Gólyalábas Társulat, a Kabóca Bábszínház, a kiscsőszi Taekwondo csapat, Győrffy-Villám András és felesége solymász bemutatója, valamint a Mudiverzum kutyakiképzői emelték. Megrendezték a Magyar Gulyás Ünnepe főzőversenyt, amelyre 12 csapat nevezett a legkülönfélébb gulyásokkal. Délben ünnepi szentmise volt, melyre megérkezett V. Németh Zsolt, a magyar életmód és kiemelkedő nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos és családja, a főzőverseny zárásán pedig Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett. A vendégek közösen köszöntötték Kiscsősz lakóit, közösségeit, és a rendezvény vendégeit. Elmondták, hogy a települést a néptánc élet „fővárosának” tekintik. A politikusok közös emlékeket idéztek fel, hangsúlyozva a népi kultúra éltetésének, mai jelenlétének fontosságát, majd átadták a főzőverseny díjait. 

A látványos lópatkolás eseményét is nagy érdeklődés kísérte Fotó: egyesület 

A hétvégét megkoronázta az ünnepélyes testvértelepülési szerződés aláírási eseménye. A rendezvény díszvendége az erdélyi Csíkszentdomokos volt, ahonnan Karda Róbert polgármester mellett hagyományőrző helyi lakosok is érkeztek. A két településen kívül három szakmai szervezet is szerződést kötött. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Nagykun Nádor Huszár Kulturális Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület megállapodása rögzíti, hogy a jövőben egy keleti és egy nyugati szakmai bázis felépítésén és együttműködési programok megvalósításán dolgoznak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában