Sissi zsiráfjától a Biodómig

2023.05.03. 07:00

Kubaláról készít filmet a fesztiválgyőztes pápai rendező

A pápai születésű Kocsis Tibor Sissi zsiráfjától a Biodómig című filmje kapta Pápa város díját a III. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztiválon. Az 52 perces történelmi alkotásnak a tervek szerint lesz folytatása.

Haraszti Gábor

A pápai rendező büszkén mutatja a város által adományozott díját Fotó: Kocsis Tibor

A Fővárosi Állatkert története hű lenyomata Magyarország és Budapest történetének. Ugyanazt jelentette-e az állatkert ünnepélyes megnyitása 1866. augusztus 9-én dédapáinknak és dédnagyapáinknak, mint ma nekünk és gyermekeinknek? A dokumentumfilmben eddig soha nem látott archív felvételek, fotográfiák segítségével mutatták be a közönségnek a Fővárosi Állatkert első száz évét. A pápai fesztivál első napján került filmvászonra az alkotás, a rendező Kocsis Tibor azt mondta, ez volt az első olyan fesztivál az életében, ahol mint meghívott vendég vett részt. Az már csak hab a tortán, hogy mindez épp szülővárosában történt meg.

– A Petőfi mozi hatására lettem rendező és operatőr, nagyon örültem, hogy a III. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál versenyprogramjában helyett kapott a legújabb filmem – mesélte a díjazott. – Drexler Szilárd társrendező és az alkotócsapat nevében meghatódva vettem át a díjat szülővárosomban, ráadásul abban a moziban, ahol gyermekkoromban minden filmet megnéztem. Amikor a Békebeli Budapest című dokumentumfilmünk elkészült, mely Budapest világvárossá fejlődését mutatja be 1867-től 1916-ig, vagyis koronázástól koronázásig, annyira beleszerettem a monarchia világába és az archívokkal való munkálkodásba, hogy úgy döntöttem, ilyen irányban folytatom a munkát. A Fővárosi Állatkert a magyar történelem tükrében – talán ez lehetne az alkotás alcíme, hiszen mozgóképekkel, hanggal, atmoszférával azt szerettem volna bemutatni, hogy a magyar történelem tükrében 1866-tól kezdve az első száz évben miként változott meg az állatkert.

Kocsis Tibor elmondta, következő filmje Kubala Lászlóról fog szólni, amit tervei szerint az FC Barcelona a Camp Nou újranyitásakor fognak bemutatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában