Összeomlások és felemelkedések

2023.05.13. 15:30

Stílusosan a Gizella-napokon játszották a Királynék városa című darabot

A Pannon Várszínház Királynék városa című előadását tekinthették meg az érdeklődők a Gizella-napok keretein belül szerdán a Hangvillában. A darabot Fabacsovics Lili és Süle Zsolt írta, és Vándorfi László rendezésében állították színpadra.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A királynék mai nőkként jelennek meg a darabban, történelmi sorsuk így mindennapjaink részévé válik. A humor, az önirónia hangsúlyosan jelen van az előadásban, ugyanakkor teret nyújt sajátos női passiók, szenvedéstörténetek, összeomlások és felemelkedések bemutatására. A zenés műfaj egyszerre nyújt oldást és kötést, mélyíti az érzelmeket, a sorsokkal való azonosulást. 

A játék szereplői – Sarolt (Kovács Ágnes Magdolna), Gizella (Oravecz Edit), Margit (Gyenis Erika), valamint Erzsébet, Sisi (Pap Lívia) – egy veszprémi presszóban találkoznak, ahol zenés kiszolgálás folyik: a pultos és a pincér egyaránt játszik hangszereken és kiszolgálja a vendégeket, időnként belekerülve az asszonysorsok és -szempontok konfliktusrendszerébe. Erzsébet – aki a valóságban kétszer is lekéste veszprémi érkezését, bár a város díszbe borult és tökéletesen felkészült – ezúttal mégiscsak megérkezik, és kiderül, történelmi sorsa a mai viszonyok között is értelmezhető. 

Kedves színfoltja az előadásnak a presszóban vizet töltő, virágokat öntöző Zsuzsi (Kárpáti Barbara) is, aki városunk közismert köztéri szobrából válik valós szereplővé. Az előadásban a színészek ismét megcsillogtathatták énektudásukat, míg a zenészek, például Süle Zsolt, jól ismert énekhangján túl színészként is feltűnt a színpadon. Akit nem sodort magával az előadás, és tudott még figyelni az összképre, ismerős hangulatot fedezhetett fel a látványban. Ennek oka, hogy a József Attila-díjas Géczi János készítette a díszletet, és habár ilyen helyzetben még nem láthattuk a munkáját, biztosan mondhatjuk, hogy minőségi és elragadó látványt álmodott és készített a színpadra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában