Megmutatják a zene sokszínűségét

2023.05.26. 14:00

Tíznél több országból érkeznek fiatal muzsikusok Veszprémbe a pünkösdi hosszú hétvégén

Közel ezer fiatal érkezik Veszprémbe és a Balatonhoz a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválra, amelyet május 28-30. között rendeznek meg a térségben.

Marton Attila

A rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban tartják meg. – A kétévente megrendezett Európai Ifjúsági Zenei Fesztivált, amelyet az Európai Zeneiskolák Szövetsége indított el, és amit idén MusiColours-nek hívnak, mindig más országban rendezik meg, és gyakran fordul elő, hogy a házigazda ország az adott év valamelyik kulturális fővárosa. Az idei helyszínválasztás szinte magától értetődő volt, hiszen a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola nemcsak tagja az európai szövetségnek, hanem aktívan részt vesz a hazai zeneiskolákat tömörítő szervezet munkájában is – mondta érdeklődésünkre Lehotay Judit, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere. Kiemelte, a hazai fellépők mellett Csehországból, Észtországból, Franciaországból, Japánból, Lengyelországból, Luxemburgból, Németországból, Olaszországból, Svájcból és Szlovákiából mintegy ezer fiatal zenész érkezik Veszprémbe. A jellemzően 12-25 év közötti fiatalok kórusokban és zenei együttesekben muzsikálnak. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók. A program három napja (május 28-30.) során négy veszprémi – ActiCity Mozgásközpont, Hangvilla, Csermák zeneiskola, Óváros tér – helyszínen és Alsóörsön a mólónál a Balaton-parton láthatók-hallhatók az együttesek. Valamennyi együttes több helyszínen is fellép. A nagy létszámú szimfonikus zenekartól a folktrióig, a hatvantagú kórustól a rockbandáig számos különböző zenei stílus és műfaj képviselteti magát a fesztiválon.  

 

Lehotay Judit megjegyezte, a programot a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével és a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolával közösen szervezik meg. A fellépők az országos szervezet kapcsolatrendszeréből, valamint korábbi és jövőbeli EKF-városok közreműködésével, valamint az EU–Japan Festtel együttműködésben érkeznek Veszprémbe. 

A Bródy gimnázium Leánykara

A nagyszabású nyitógálát május 28-án, vasárnap 20.15-től rendezik az ActiCity Mozgásközpontban. Az esemény házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar lesz, az együtteshez több formáció is érkezik vendégségbe, és az est során a fesztiválra jellemzően többféle zenei műfaj és stílus is képviselteti magát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában