A cseszneki erődítmény úrhölgyeinek adtak át udvarló üzenetet a hírvivők

2023.05.22. 08:00

Várfutás középkori öltözetben, modern sportcipőben

A Hírvivők Viadalára benevezett négy hagyományőrző még úgy is nehéz küldetést teljesített, hogy a középkori öltözethez könnyítésként sportcipőt húzhatott, ugyanis jelentős emelkedőt kellett leküzdeniük, míg feljutottak a cseszneki erődítmény várkisasszonyaihoz. Előtte még íjászpróba is várt rájuk, a kapuőrökkel kellett megvívniuk.

Rimányi Zita

Nem volt könnyű dolguk a hölgyeknek sem

Forrás: Himfy Bandérium

Csesznek várának lábánál várakoztak szombaton reggel a Hírvivők Viadalára gyülekező hagyományőrző csoportok és hírvivőik. A falu völgyben elhelyezkedő részéről a csaknem három kilométer hosszú, meredek, emelkedőkkel tűzdelt pályán jutottak fel az erődítményhez a benevező csapatok képviselői, részfeladatokat teljesítve. Mivel mind a négyen sikeresen megküzdöttek a kapuőrökkel, célba juttathatták hírvivői feladatuknak megfelelően a romantikus üzeneteket az egy évre megválasztott várkisasszonyoknak, Horváthné Nagy Alexandrának és Kolozsvári Katalinnak. Koloványi Attila, a Himfy Bandérium strázsamestere arról szintén tájékoztatta lapunkat, hogy eredményesen teljesítette a kitűzött célt, a küldetést Kovács-Pataki Csenge, a Tatai Celőkék, Ruzsás Máté és Kerpics Bertold, az Avarok Nyilai és Tóth István, a Himfy Bandérium hagyományőrző csoport tagja. A Hírvivők Bajnoka címet és vándordíjat pedig győztesként idén Kovács-Pataki Csenge birtokolja.

A Hírvivők Viadala megmérettetést idén először, hagyományteremtő céllal rendezte meg a Himfy Bandérium, a döbröntei székhelyű Szarvaskör Egyesület hagyományőrző csoportja
Forrás: Himfy Bandérium

A Hírvivők Viadala megmérettetést idén először, hagyományteremtő céllal rendezte meg a Himfy Bandérium, a döbröntei székhelyű Szarvaskör Egyesület hagyományőrző csoportja. A rendezvényt az a várfutás ihlette, amit korábban Szarvaskő településen rendeztek meg, így lett egy középkori jellegű, romantikus elemektől sem mentes, feladatokkal tűzdelt történet szereplője a cseszneki feladatot vállaló négy hírvivő. A szervezők vándordíjat alapítottak, az kapta meg elsőként, aki a legjobb időeredménnyel és a várkisasszonyok elfogadó válaszával ért célba. A rendezvény lebonyolítása során együttműködött a Himfy Bandérium, a Vár-Hegyi Hagyományőrző és Idegenforgalmi Egyesület, a cseszneki önkormányzat és a településért tenni akaró helybeli közösségépítők. A Hírvivők Bajnoka, az idei győztes 2024 májusában várja kihívóit. A mostani nyáron pedig még több hasonló hagyományőrző, középkori viseleteket, eszközöket, szokásokat bemutató esemény várja az érdeklődőket a Bakony őrének nevezett kőfalaknál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában