Tizenkét kiállító várja a könyvbarátokat

2023.06.01. 07:00

A könyvhét országos megnyitójának Veszprém ad otthont

Tizenkét kiállító, kötetbemutatók és dedikálások is várják az érdeklődőket az Ünnepi Könyvhét helyi programjain jövő csütörtöktől három napon át.

Marton Attila

Perlakiné Scharf Claudia, Kilián László és Herth Viktória

Fotó: Benkő Péter/Napló

Herth Viktória, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese elmondta, a könyvhetet idén már 94. alkalommal rendezik meg Magyarországon. A rendezvény kezdeményezője Supka Géza volt 1927-ben, aki a Literatura című irodalmi folyóirat főszerkesztőjeként javasolta, hogy az olvasás és a könyvek népszerűsítésére rendezzenek országszerte olyan programokat, amelyen találkozhatnának az írók és az olvasók. Megjegyezte, Veszprémben az 1960-as években már rendeztek könyvheti programokat, majd hosszabb kihagyás után Perlakiné Scharf Claudia, a Polgármesteri Hivatal kulturális csoportvezetője kezdeményezésére 2008-tól a Művészetek Háza szervezésében minden évben megtartják a könyvheti rendezvénysorozatot. 

Idén június 8. és 10. között a Kossuth Lajos utca felső részén tizenkét kiállító várja a könyvbarátokat, csütörtökön és pénteken 10-18 óráig, szombaton 10-12 óráig, mondta el Kilián László, a Művészetek Háza irodalmi programigazgatója, a könyvhét koordinátora. Csütörtökön és pénteken egyaránt 13 órától félóránkénti váltásban tartanak kötetbemutatókat és dedikálásokat a legkülönbözőbb műfajokban, a nyelvtörténeti tudományos kötettől a meseregényen és versesköteteken át helytörténeti munkákig, valamint a Séd folyóirat által kiadott könyvekig. 

Rendhagyó módon két megnyitója lesz az eseménynek: a városi rendezvényt csütörtökön 16 órától Porga Gyula polgármester köszöntője után Csányi Vilmos akadémikus nyitja meg, míg másnap az Ünnepi Könyvhét országos vidéki nyitányának ad helyet Veszprém. Aznap Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke köszönti a megjelenteket, majd Grandpierre Attila fizikus, csillagász, író, zenész (VHK) nyitja meg az eseményt. A rendezvény kísérőprogramjaként a Godzsa Zoltán (1947-2021) nyomdász gyűjteményében található minikönyvekből nyílik kiállítás június 8-án, csütörtökön a Dubniczay-palotában. 

A háromnapos rendezvény után egy nap kihagyással, június 12-én és 13-án ismét irodalmi programokkal találkozhatnak az érdeklődők Veszprémben. Hétfőn a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva Margócsy István és Praznovszky Mihály irodalomtörténészek beszélgetnek a költő életművéről, míg kedden Korinek Janka első, Szélkerék című verseskötetét mutatják be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában