Értéknap

2023.06.06. 12:00

Erősítik a közösséget a helyi értékek

Méltatta a helyi értékek jelentőségét Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere a helyi értékek napja alkalmából az Arácsi Népházban az elmúlt hétvégén. Balatonfüred említett városrészének értéknapját a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság (BVÉB), az Arácsért Alapítvány és a Balatonfüred Városért Közalapítvány rendezte.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

Hári Lenki kitért Balatonfüred kivételes értékeire, melyek komoly idegenforgalmi vonzerőt is jelentenek a város számára. Beszélt a megyei értékekről, a magyar értéktárról, illetve a hungarikumok jelentőségéről is. Utóbbiak közé nemrég bekerült a csaknem 200 éves múltra visszatekintő Anna-bál is, ami rendkívül nagy öröm Balatonfürednek. 

Molnár Judit, a BVÉB elnöke méltatta az értékek napja rendezvényt, amelyen helybeli büszkeségeiket ismertetik meg, illetve felhívják azokra a figyelmet. –Az értékek napja kulcsszava a hagyomány, a közösség, a család, hiszen, ha ezeket a kincseket megtaláljuk, megőrizzük, átadjuk az utókornak, akkor erősítik a közösséghez tartozás érzését, öregbítik Balatonfüred és Arács jó hírét, mondta az elnök. 

Az értéktárbizottság döntése alapján újabb értékek kerültek fel a helyi listára. Települési érték lett a Jókai-bableves-főző verseny, a Borcsa étterem, Cholnoky Jenő balatoni munkássága és szellemi öröksége, a balatonfüredi és arácsi malmok, az egykori Kubicsek-vízimalom, az egykori Siske vagy Bíró Sándor-féle vízimalom épülete, az arácsi Tolnai-vízimalom. A városrészen egy egész nap az értékekről, a hagyományokról szólt. Az említett új értékekről szakemberek beszéltek, majd Tájházalás címmel szakmai programot rendeztek. A Koloska-völgyben az Arácsért Alapítvány szervezésében családi napra hívták az embereket, ahol hagyományos mesterségeket mutattak be. Az értékek napján a gyerekek kézműves-foglalkozásokon vettek részt, majd a megjelentek sétán tekintették meg az arácsi városrészt. Az értéknapon szép műsort adtak a Csillagkert Református Óvoda apróságai, Szabadi Edit igazgató pedig bemutatta az intézményt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában