Kiállítás

2023.06.01. 13:00

Inspiráló kulturális közegben élnek

A Falumalom átjárójában öt helyi alkotó mutatkozott be munkáival közös, hagyományteremtő céllal rendezett kiállításon. Horváthné Pfaff Renáta amatőr festő, Bognár István fafaragó, Sáriné Dezső Erzsébet csipkeverő, Szurdi Éva keramikus művész és Kövecses Mónika nemezkészítő. A Kapolcsi alkotók sorozat első tárlatát Márta István a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke nyitotta meg.

Tóth B. Zsuzsa

Kapolcson öt helyi alkotó munkáiból nyílt együttes kiállítás Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Márta István úgy fogalmazott, hogy a kiállítás egy sorozat része, a következő években bizonyos időszakokban szervezek tárlatot kapolcsi alkotók munkáiból. 

- Nagy öröm, hogy sok művész él a faluban, később még szeretjük felkérni kiállításra például Püspök Anita festőművészt, bemutatnánk Szabó Csaba pásztorbot faragásait, Szabó Karola szalmafonó, Kapolcsi Csaba grafikus, Szabó Eszter keramikus, Kondor László fotóművész, Hatvani Csaba grafikus munkáit. Szirtes Edina Mókus, Nyári Gergő, Kovács Előd Kapolcs zenész szintén bemutatkozhat. Matyi József fafaragónak lehet, hogy állandó kiállítást készítünk. A Falumalom átjárója ad helyet a kiállításnak, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma támogat, kiterjedve a helyi értéktár és a Völgy archívum kezelésére. A helyi ünnepeket is segíti, ahogy Gasztrokapolcs címmel már volt disznóvágás és tervezzük, hogy a kenyérsütéstől kezdve sok minden olyat bemutatunk, ami eddig nem volt. A Malom-szigeten a Balaton-felvidéki Nemzeti Park segítségével őshonos almafákat ültettünk el, ezt a hagyományt szeretnénk folytatni olyan őshonos fák ültetésével a falu különböző részein, amelyek gyümölcsét néhány év múlva magunk élvezhetjük. Ebben is segít a program - mondta Márta István leszögezve, hogy rendkívüli gazdagság van Kapolcson, nem csak ami az épített örökséget illeti, hanem a településen élők személyében szintén.  

Horváthné Pfaff Renáta, Bognár István, Sáriné Dezső Erzsébet, Szurdi Éva és Kövecses Mónika tárlatát Márta István nyitotta meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Márvány Péter polgármester megköszönte az alkotóknak, hogy dolgoznak és az egyletnek, hogy megmutathatják magukat a művészek, kreatív helyiek. 

- Azt hiszem, a több, mint harminc éves kulturális örökség, amelyet Kapolcs neve magában hordoz, nem múlik el nyomtalanul, sokakat inspirál. Az itt élők közül sokan elkezdenek alkotni, akár nyugdíj után, akár fiatalabban, de egyértelmű a hatása a helyi inspiráló közegnek. A hozzánk érkezők az itt élő alkotók munkáit is látják most, a művészek számára pedig ugyancsak fontos, hogy bemutatkozhatnak. Bátorítok mindenkit, hogy alkosson – mondta Márvány Péter. 

A megnyitón Márta István szerzeményét a zongorán játszó szerzővel kapolcsi fiatalok, Huszti Zsófia fuvolán és Horváth-Buday Bendegúz trombitán adták elő. A kiállítás a tervek szerint július végéig látogatható.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában