Olvasónktól

2023.06.10. 08:00

Játék a gyűjtés, a gyűjtés is játék

A fenti címmel nyílt meg a héten a Pápai Városi Bélyeggyűjtőkör kiállítása a Pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban. De hol itt a bélyeg? – tehetik fel a kérdést jogosan a látogatók.

Forrás: Somogyi Zoltán

A bélyegkörnek nem a már megszokott kiállítását láthatják. Ezen a kiállításon azt mutatják be, hogy a kör egyes tagjai a bélyeg mellett még milyen gyűjtési ágban jeleskednek. Láthatunk a gyűjteményekből kinderfigurát, telefonkártyát, szalvétát, kártyanaptárt, gyufacímkét, csomagolópapírt, képeslapot, söralátétet és söröskorsót. A látogatók betekinthetnek kilenc különféle gyűjtési területbe. Láthatunk pár kis játékfigurát Lukács Jánosnak, az ország egyik legnagyobb kinderfigura-gyűjtőjének gyűteményéből. A kinderfigura-gyűjtés töténete 1974-ben kezdődött Olaszországban. De János telefonkártya-gyűjteményéből is láhatunk egy tárlónyit. Ezek gyűjtése 1991-ben kezdődött, az első kártyáknak angol nevük volt. Láthatunk szalvétát és kártyanaptárt Rácsik Róbert bélyeggyűjtő gyűjtéséből. A szalvétának is évszádos történetük van, a kezdetek egészen Mátyás király koráig, a 15. század közepéig nyúlnak vissza. Az első magyar kártyanaptárak az 1890-es évekből ismertek. 

Érdekes gyűjteményt láthatunk Somogyi Ágnestől. Citrom- és narancs-csomagoló papírt mutat be több mint 100 különféle papírt tartalmazó gyűjteményéből. Korábban a citromot és a narancsot egyesével csomagolták be. 

Forrás: Somogyi Zoltán

Somogyi Zoltán, a kör elnöke Irinyi Jánosnak, zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufa feltalálójának állít emléket, amikor gyufacímke-gyűjteményéből tár néhányat a közönség elé. Különböző gyufákat is láthatunk. 1920 körül kezdődött Nagy-Britanniában a söralátét története. Söralátét-gyűjteményét nézve nemcsak a kerek alátétekkel, hanem sok más alakú és sörmárkát hirdető alátéttel is találkozhatunk. A sörivás kelléke a söröskorsó. Számtalan anyagú söröskorsó van: kerámia, üveg, ón stb. A gyűjteményből különböző formájú és méretű üvegkorsókat csodálhatunk meg. Képeslap gyűjteményéből a Pápa városát ábrázoló képeslapokban gyönyörködhetünk. 

A kiállítást a hétvégi rendezvényhez, a 31. Pápai Játékfesztiválhoz időzítették, de június végéig megtekinthető. Megtekintéséhez kellemes időtöltést kívánunk! Olyan szeretettel nézzék végig a kiállítást, amilyen szeretettel a gyűjtők ezeknek a hobbiknak hódolnak. Örömmel gyűjtik az egyes tárgyakat, gondozzák, ápolják és örömmel mutatják barátaiknak, most pedig a nagy közönségnek. „A gyűjtők boldog emberek!” – Johann Goethe írta.

Somogyi Zoltán, 

a városi bélyeggyűjtő kör elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában