Könyvhét

2023.06.10. 07:00

Mi, könyvesek, nem adjuk fel könnyen

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke köszöntötte Veszprémben az Országos Könyvhétre érkező érdeklődőket a seregszemle megnyitóján.

Juhász-Léhi István

Grandpierre Attila dedikált is a megnyitó után

Fotó: Juhász-Léhi István

– Idén 94. alkalommal ünnepeljük a magyar könyvkultúra legpatinásabb eseményén a magyar irodalmat, a magyar könyvet – kezdte beszédét Gál Katalin. – Az országos megnyitó helyszíne Európa kulturális fővárosa, Veszprém. Az egész éven átívelő programfolyamba szervesen illeszkedik a könyv ünnepe, amely a kultúra mindenkori zászlóshajója. 

Elhangzott, ebben az évben 550 éves a magyar könyvnyomtatás, zajlanak a Petőfi- és Madách-bicentenárium eseményei országszerte. A nehéz gazdasági helyzet ellenére a könyvesek igyekeznek friss, nívós munícióval ellátni az olvasni vágyókat. Csak az ünnepi könyvheti jegyzéken több mint 600 címet találunk, a legolcsóbb 1600, a legdrágább 33 ezer forintba kerül. Bár a költségek igen megnövekedtek, a papír ára szinte megduplázódott, a könyvárak emelkedése csak mintegy fele az infláció mértékét jelző fogyasztói árindexnek, úgy 10–12 százalék. 

Grandpierre Attila Müller Mihállyal, a VEB2023 EKF sajtófőnökével is váltott néhány szót
Fotó: Juhász-Léhi István

– A kiadók, kereskedők rendszeres akciókkal próbálják fenntartani a vásárlókedvet, -képességet – fogalmazott az elnök. – Veszprém kulturális potenciálja kiemelkedő: van állandó színháza, könyvtára, egyeteme, top 10-es középiskolája. Múzeumok, galériák, történelmi belváros, lüktető kulturális élet jellemzi. A könyvhéttel egy időben Veszprémben, Balatonfüreden, Balatonalmádiban zajlanak a Magyar Mozgókép Fesztivál eseményei, szintén a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program jegyében.

Úgy vélte: nehéz időket élünk, hiszen alig vagyunk túl a járvány gazdasági és pszichés terhein, további súlyos esemény, a szomszédban zajló háború mindennapos tragédiái, következményei árnyékolják életünket. 

– Mi, könyvesek, nem adjuk fel könnyen – jelentette ki Gál Katalin. – Folytatjuk a munkánkat, a könyvkiadást, -terjesztést. A könyv, az irodalom bizonyította, hogy a legnehezebb, embertelen körülmények között is nyitva tartja az elmét és a szívet, reményt ad, növeli a túlélés esélyét. Ne hagyjuk, hogy életünk természetes részévé váljon a közöny, a fásultság.

A könyvhetet Grandpierre Attila fizikus, csillagász, író, zenész (VHK) nyitotta meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában