Magyar Mozgókép Fesztivál

2023.06.08. 07:00

Szombat estig minden a magyar film körül forog Veszprémben, Almádiban és Füreden

A nemzet aranyai című dokumentumfilmmel kezdetét vette a Magyar Mozgókép Fesztivál szerdán.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A négynapos seregszemlét a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. szervezi közösen Balatonalmádiban, Balatonfüreden és Veszprémben. 

A szerda esti megnyitóbeszédében Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, a magyar filmgyártás Európában a második helyen van, a Nemzeti Filmintézet pedig azon dolgozik, hogy még tovább erősödjön ez a pozíció a jövőben: ehhez olyan magyar filmek létrehozására van szükség, amelyekben a hazai nézők magukra ismerhetnek. Hozzátette, manapság a mozgókép adja tovább az előző korok tudását a következő generációnak, ezért is fontos, hogy magunkról készítsünk filmeket. Káel Csaba megjegyezte, az idei évben mintegy 200 pályázat érkezett be a fesztiválra, ezek közül 100 alkotást mutatnak be a négy nap során. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa címre közösség- és régiófejlesztő lehetőségként tekintenek. Örömét fejezte ki, hogy immár harmadszor adhat otthont Balatonalmádi, Balatonfüred és Veszprém a fesztiválnak, amely lehetővé teszi, hogy filmes szakma tagjai találkozzanak egymással és a térség közönségével. 

A megnyitón Zákonyi S. Tamás rendező alkotását, A nemzet aranyai című dokumtumfilmet láthatták a nézők a Szentháromság téren. A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Kemény Dénes egykori szövetségi kapitány és több játékos személyesen is részt vett a vetítésen, amelynek kezdete előtt dedikált vízilabda labdákat dobáltak a nézők közé. Elhangzott, a filmet áprilisi bemutatója óta közel 80 ezren láttak a mozikban. 

A filmfesztiválon a nézők nagyjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, tévés produkciókat, valamint rövid- és vizsgafilmeket is láthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában