Várkutatók vándorgyűlése

2023.07.20. 12:00

A nagyvázsonyi és a sümegi várhoz kapcsolódó kutatásokat is bemutatták

A Laczkó Dezső Múzeum volt a házigazdája a hazai várkutatással foglalkozó Castrum Bene Egyesület XXVII. vándorgyűlésének a napokban.

Veol.hu

Pátkai Ádám Sándor, a Laczkó Dezső Múzeum régésze a nagyvázsonyi Kinizsi vár feltárásáról tartott előadást a helyszínen Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

A háromnapos konferencia résztvevői részint a várak kutatásával foglalkozó szakmabeliek, részben a középkori várak iránt elkötelezett, de azokhoz szakmájukkal nem kötődő érdeklődő civilek voltak. Az idei vándorgyűlés a várakban előkerülő tárgyi leletekre összpontosított, általuk vizsgálva olyan összetett kérdéseket, mint a várak lakóinak társadalmi összetétele és műveltsége, egyes különleges fémleletek és történetük, valamint a várakban megvalósuló hulladékkezelési megoldások, tájékoztatta lapunkat a Laczkó Dezső Múzeum. A háromnapos rendezvényen csaknem 100 amatőr és professzionális várkutató vett részt. Az első nap a Bakony és a Balaton-felvidék friss várkutatási eredményeit mutatták be az érdeklődőknek, a második nap a várak egykori hétköznapjait vették górcső alá, például a társadalmi, műveltségi, higiéniai és hulladékgazdálkodási kérdéseket taglaló előadásokat hallhattak az érdeklődők, míg a zárónapon szakmai vezetés mellett a környékbeli várakat keresték fel a résztvevők.

A Castrum Bene Egyesület 1990-ben alakult, célja, hogy az erődítésekkel foglalkozó régészek, történészek, művészettörténészek, építészek és érdeklődő laikusok fórumaként szolgáljon, ahol mód nyílik az új kutatási eredmények bemutatására és az ismeretek kölcsönös cseréjére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában