Örökös és Tiszteletbeli tag

2023.08.21. 18:00

Miniszteri elismerés a pápai fúvósoknak

Pápa Város Fúvószenekara az Esterházy-kastély udvarán tartotta immár hagyományos nyárbúcsúztató koncertjét. Az alkalmon az Örökös és Tiszteletbeli tag díjakat is átadták, előbbit Schmidt Orsolya, utóbbit Pődör Róbert kapta.

Haraszti Gábor

Méltóképpen köszönt el a nyártól a fúvószenekar Fotó: Haraszti Gábor

Több mint tíz éves hagyomány, hogy a zenekar augusztusban nyárzáró koncertet tart. A tradíció idén sem szakadt meg, gyönyörű környezetben, kellemes időben teljesen megtelt érdeklődőkkel a kastélyudvar. Mógor-Schmidt Katalin, a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesületének elnöke egy nagy bejelentést is időzített az alkalomra.

- Pápa Város Fúvószenekara nevében Csák János kulturális és innovációs minisztertől a Pesti Vigadóban vehettem át a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, mely egy miniszteri közművelődési elismerés. A díjra Veszpréminé Turtsányi Valéria terjesztette fel a zenekart. Az ajánlásokat többen is megtették: a Pápai Huszár Egyesület, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság, Hermann István, Boros Katalin, valamint a Jókai Kör – hangzott el a bejelentés, melyet nagy taps követett.

Fotó: Haraszti Gábor

Az est másik ünnepélyes pillanata a kitüntetések átadása volt, melynek közel húsz éves múltja van. Idén az Örökös tag címet Schmidt Orsolya, a Tiszteletbeli Tag címet Pődör Róbert vehette át. Schmidt Orsolya közel két évtizede tagja a zenekarnak, tizenhárom évig tanult zongorázni, ám ez a hangszer nem szerepel a zenekar hangszeres összeállításában. 

- Barátaim gyakran viccelődnek azzal, hogy mit keres egy zongorista a fúvósok, pláne az ütősök között – mesélte a díjazott. - A válasz pedig nem más, mint a harangjáték, melynek fémes lapocskái pont úgy sorakoznak egymás mellett, mint a zongora klaviatúrája. Örülök, hogy bekerülhettem ebbe a csapatba, mely sok-sok élményt, tanulást, tapasztalatot adott. Egy olyan közeget és közösséget, ahol a korosztályok találkoznak, akik szembe tudnak nézni a kihívásokkal és együtt oldják meg azokat. Annak pedig külön örülök, hogy családtagjaimmal együtt zenélhetek.

A Tiszteletbeli Tag címet Pődör Róbert kapta, aki az élő zenét szerető emberként került kapcsolatba a zenekarral. Évek óta segíti, támogatja a fúvósokat, számára fontos, hogy minőségi és színvonalas előadásokat hallgasson és úgy gondolja, erre Pápa Város Fúvószenekara a garancia. A koncerttel kapcsolatban Mógor-Schmidt Katalin elmondta, változatos repertoárral készültek a zenészek, a Mézga családtól a Máté Péter egyvelegen át Adele-ig több klasszikus és modern sláger is felcsendült. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában