Múlt, jelen, jövő

2023.09.23. 14:00

Kossuth-emléknap Ihászon

A Petőfi Városbarát Egylet bepótolta az augusztusi Lajos-napra tervezett, de akkor a nagy hőség miatt elmaradt, Kossuth Lajosnak emléket állító programját.

Haraszti Gábor

Kossuth Lajosra emlékeztek a városbarátok

Forrás: PVE

Magyarország néhai kormányzó elnökét, a nemzeti függetlenségért, a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakját, Kossuth Lajost ünnepelte közelgő születési emléknapja alkalmából az ihászi közösségi házban a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE), mely a Kossuth Szövetség Veszprém vármegyei csoportja funkcióját is betölti. A kis civil társaság a település önkormányzatával karöltve tartott rendhagyó emléknapja a Kossuth-domborműnél koszorúzással kezdődött, melyet még 2017-ben az egylet adományozott a falu közösségének. 

Az egybegyűlteket Czupper András, Marcaltő-Ihász polgármestere köszöntötte, megköszönve a civileknek, hogy a találkozónak Ihászt, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyedüli jelentős Veszprém vármegyei ütközetének, az ihászi csatának az emlékhelyszínét választották. A településvezető üdvözlő szavait Hegyiné Böröcz Adél jegyző beszéde követte, aki Lampérth Géza A honvéd című költeményéből olvasott fel részleteket. 

Ezután negyvennyolcas szellemiségű olvasókör vette kezdetét, az egyleti önkéntesek többek között Gárdonyi Géza, H. Szabó Lajos, Kossuth Lajos, Lengyel Dénes, Petőfi Sándor, Simon István gondolataiból, poémáiból, esszéiből osztottak meg egyet-egyet, valamint Kossuth-nótával, ’48-as dalokkal is megénekeltették a jelenlévőket. Kerecsényi Zoltán, a PVE ügyvivője kiselőadásában Kossuth személyének máig ható, rendkívüli megítéléséről szólt. 

A program keretében adták át a 2023-as Szedenics Róza-emlékplakettet, melyet ezúttal Malomsok község polgármesterének, Fintáné Dóra Máriának ítéltek oda. A 2021-ben alapított és kétévente adományozható erkölcsi elismerést olyan pápai, Pápa környéki hölgyek kaphatják, akik a kossuthi hagyományőrzésben huzamos ideje jeleskednek. Végül a szervezők és a résztvevők fehér asztal mellett, kötetlenül beszélgettek múltról, jelenről, jövőbeni tervekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában