Maurer Dóra

2023.09.23. 15:00

Világhírű művész kiállítását nyitották meg Balatonfüreden

A struktúra tematizálása címmel, válogatást mutatnak be Maurer Dóra  a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus, festő, filmkészítő, a neoavantgárd jeles képviselője grafikai munkáiból, fotóműveiből, filmjeiből és festményeiből Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.

Kovács Erika

A kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg

Forrás: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

A kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, aki egyebek mellett kiemelte, a művész alkotásait a végtelen szabadság jellemzi. 

Bóka István polgármester elismeréssel beszélt Balatonfüred és Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum tudományos főmunkatársa, a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója együttműködéséről. A kiállítást méltatta Zsikla Mónika, a tárlat kurátora is. Maurer Dóra önmagát vizuális művésznek nevezi. Művészi munkája mellett kiemelkedő több évtizedes művészetpedagógiai és szervező tevékenysége, elméletírói és fordítói munkája is. 1990-től tant a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, művészek generációi tekintik mesterüknek. 

Bóka István polgármester elismeréssel beszélt Balatonfüred és Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum tudományos főmunkatársa, a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója együttműködéséről 
Forrás: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

A művész, aki több mint 50 éve meghatározó személyisége a magyar művészeti életnek, elismertségét jelzi, hogy a magyar művészek közül elsőként nyílt egyéni tárlata a londoni Tate Modernben 2019-ben. Itthon és külföldön elsősorban a geometrikus absztrakció és a szisztematikus festészet képviselőjeként ismerik. A tárlat, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, 2024. január 7-ig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában