Hatalmas sikert arattak

2023.10.04. 11:30

Magyar kultúrát vittek Rómába

Három Veszprém vármegyei település, Kiscsősz, Nyárád és Pápateszér képviselte a vármegye kisfalvas hagyományát, és a saját helyi értékeit felvonultatva különleges értéknapot tartott a Római Magyar Akadémián.

Tóth B. Zsuzsa

Három Veszprém vármegyei település, Kiscsősz, Nyárád és Pápateszér képviselte a vármegye kisfalvas hagyományát, és a saját helyi értékeit felvonultatva különleges értéknapot tartott a Római Magyar Akadémián

Forrás: önkormányzat

Az olasz fővárosban a programot a Városok Falvak Szövetsége (VFSZ) szervezte, melynek mindhárom település tagja. A VFSZ kapcsolatának köszönhetően nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták a bemutatkozást az intézmény látogatói és munkatársai egyaránt. 

A küldöttség vezetőjeként Halász János, a VFSZ elnöke köszöntötte a vendéglátókat és a közönséget. Pápateszér a vármegyében, de országosan is egyedülálló malomkultúrára lehet büszke, hiszen itt volt a térségben a legtöbb vízimalom. Több ezek közül ma is működtethető állapotban van. A malmokról szóló kiállítást Nagy Péter, a téma szakértője és kutatója mutatta be. 

Wölfinger Béla polgármester a települést bemutató kiadványokkal érkezett és gondoskodott a kiváló helyi pékáru, sajtféleségek, saját füstölésű sonkák, kolbászok, és különleges pannonhalmi borok bemutatásáról. 

Nyárádról Pajak Károly polgármester a településen működő, önkormányzati alapítású szövetkezet kiemelkedő minőségű termékeit, savanyúságokat, befőtteket, ivóleveket, füstölt húsféleségeket, zöldségeket mutatta be és kóstoltatta, valamint a helyi gyönyörű hímzésekből és viseletekből mutatott be néhányat. 

Kiscsősz a régió pásztorhagyományából épített kiállítást és a három település együtt állt elő a négyfogásos, Veszprém vármegyei falusi vacsorával, töltött paprikával, szarvas pörkölttel, házi rétesekkel, házias szendvicsfalatkákkal. Természetesen nem maradhattak el a Somló kiváló borai sem, melyekből kóstolót kaptak a vendégek. A program csúcspontja a gálaműsor keretében a szöveges bemutatkozások, kisfilmek sora volt, amelyekkel megismerhették a nézők a három falut. A filmek átkötéseként a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület néptáncosai és zenekara tartottak fergeteges előadást. A műsorban Kovács Norbert polgármester is táncolt, fellépett Kovács-Gál Nóra, Kovács Gábor Norbert, Brenner Boglárka, Kalász Máté, Avas Máté Bendegúz, Czaier Péter és Sulák Gergely. A gála hatalmas sikert aratott, a közönség soraiban a Rómában élő magyarok, a római kulturális élet szereplői, a művészet iránt érdeklődő helyiek egyaránt jelen voltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában