Megosztották jó gyakorlataikat

2023.11.08. 08:00

EKF-városok és -egyetemek osztják meg tapasztalataikat

A Pannon Egyetem EKF-városok és egyetemek jó gyakorlatait vizsgáló delegációja a romániai Temesvárt és a szerbiai Újvidéket kereste fel, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló Jó gyakorlatok cseréje EKF-városok és -egyetemek bevonásával című projekt keretében a közelmúltban. A Temesvári Politehnica Egyetem és az újvidéki Novi Sad Egyetem képviselőivel az egyetemek és az EKF-program közötti együttműködés területeit és a tapasztalataikat vitatták meg.

Veol.hu

Forrás: egyetem

A Pannon Egyetem tizenkét fős delegációjának első állomása Temesvár volt, ahol két tartalmas napot töltöttek el. A temesvári Politehnica Egyetem rektorátusán egy kötetlen kerekasztal-beszélgetést tartottak, ahol Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja és Kővári Edit egyetemi EKF-referens előadást tartott a VEB 2023-programokról, a Pannon KözTérről, a monitoringrendszerről, a Pannon Egyetem és a VEB 2023 szakmai együttműködéséről, a turizmusirányítási rendszerről és a program örökségének legfontosabb elemeiről, valamint az egyetemnek az EKF-program keretében szervezett konferenciáiról. Az előadást követő eszmecsere során felmerült legfontosabb témák a kutatások alapját képező adatgyűjtés, a finanszírozási nehézségek, a promóció és marketing, a kulturális rendezvények sikere, az EKF és az egyetem kapcsolata, a pandémiás kihívások és a kihívások okán a rugalmassági tényezők voltak. 

A Temesvár 2023 EKF program keretében a Politehnica Egyetem kampuszán megvalósult kulturális helyszíneket megtekintették. A küldöttség három kulturális központot látogatott meg (művészetek a tudomány által, építészeti művészeti kiállítás, Parallel City – Párhuzamos Város szórakozóhely és művészeti tér). Ezt követően a Temesvár Promóciójáért Egyesület tevékenységét ismerték meg a Pannon Egyetem kollégái. A nap zárásaként egy EKF-fejlesztésekre fókuszáló városnézésen vettek részt magyar nyelvű idegenvezető segítségével, illetve az este során egy beszélgetésre került sor a további együttműködések kialakításáról (mobilitási programok, közös pályázatok stb.).

A küldöttség ezután továbbutazott Újvidékre, ahol egy igen tartalmas és színvonalas szakmai egyeztetésre nyílt lehetőségük a partnereknek. A veszprémi delegáció megismerte a város EKF-programját, a négy fő tényező köré épülő örökségpolitikáját: emberek, helyek, folyamatok, programok, valamint a négy fő mottójukat: Rainbow – A sokszínűség az erősségünk, Freedom – Az új kezdete most, Love – Értékeink felfedezése, Hope – A kultúra életmód.

Kötetlen beszélgetés keretében szóba került a világjárvány mint kockázat figyelembevétele, a pénzügyi finanszírozás megteremtése az EKF-programév után, az ökocentrumok fontossága, a városvezetés támogatása, az Erasmus+ és Horizon, valamint más művészeti projektek is, továbbá, hogy nagyobb hangsúlyt kaphatnának a kulturális menedzserek képzését támogató kapacitásépítő projektek, és az érdekeltekkel történő nyílt párbeszéd megteremtésének fontossága.

Végezetül a szakemberek megtekintettek egy EKF kulturális helyszínt, majd egy tematikus EKF-fejlesztésekre fókuszáló városnézésen is részt vettek a partnerekkel közösen, majd másnap hazautaztak Veszprémbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában