Nagy múltú rendezvény

2024.06.20. 17:33

Citeraszóval nyílt meg a Veszprémi Könyvhét (képgaléria, videó)

A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseménye Veszprémben is az Ünnepi Könyvhét, amely csütörtökön nyitotta meg kapuit a Kossuth utcán, és egészen szombat délutánig várja a Gutenberg-galaxis szerelmeseit.

Juhász-Léhi István

Csik Richárd önkormányzati képviselő köszöntőjében elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen nagy múltú rendezvényen vehet részt. Szerinte ezek az események voltak azok, amelyek megerősítették egykor a városvezetést abbéli elhatározásában, hogy Veszprém pályázzon az Európa Kulturális Fővárosa címre. Az is tény, hogy a kulturális közösségek fontosak a város életében.

A könyvhetet Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja nyitotta meg
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Úgy vélte, a könyvhét elmúlt több mint másfél évtizede is hozzájárult ahhoz, hogy Veszprém sikeres kulturális évadot tudjon maga mögött.

Örömmel említette meg azt is, hogy az Európa Kulturális Fővárosa-program segítségével jelentős művek születtek meg az elmúlt időszakban, ezek száma megközelíti az ötvenet.

A könyvhetet Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja nyitotta meg, természetesen muzsikaszóval, ám előtte elmondta, múlt hétvégén a Budapesti Könyvhéten járt, ahol hatalmas tumultus volt, miközben évek óta azt hallani, hogy a könyvek ideje lejárt. Szerencsére nincs így – jegyezte meg.

A citera mögött beszélt arról is, hogy az énekelt vers több ezer éves. A régi görög kórusokat is énekelték, szakrális szövegeket, sok mindent. És tudjuk, hogy a költészet egy ideig elképzelhetetlen volt ének nélkül. Kiemelte, a könyvek nagyon fontosak, hiszen például ő sem ismerne verseket könyvek nélkül. 

Aztán a húrok közé csapott, és egy Kányádi Sándor-verset énekelve hivatalosan is megnyitotta az idei Veszprémi Könyvhetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában