Kiemelkedő filmes pályák

2024.06.15. 11:30

Életműdíjakat adtak át a Magyar Mozgókép Fesztiválon (képgaléria, videó)

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatta idén a Magyar Mozgókép Fesztivál (MOZ.GO) életműdíjjal Balatonfüreden, a kongresszusi központban június 14-én, péntek este.

Kovács Erika

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos büszkén beszélt arról, hogy már negyedik éve rendezik meg a magyar mozgókép ünnepét ebben a térségben. – A film mindig kollektív, alkotó folyamat eredménye – emelte ki. Hozzátette, életműdíjat azok a művészek kaptak, akik egyéni látásmódjukkal, kivételes megközelítésükkel, kiemelkedőt alkottak. Sok évtizedes pályafutásukkal a magyar filmkincset gyarapították. Bóka István polgármester reményei szerint „gyökeret ver” a fesztivál Balatonfüreden, melynek a későbbiekben is helyszínt adhatnak. – Büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém és Balatonalmádi mellett a mi városunk is az egyik gazdája lehet ennek a rangos eseménynek, mely jelzi, mennyire fontos a magyar film, a mozi – fogalmazott. Hozzátette, érdekes filmeket lehet látni a Balaton Moziban, a Tagore sétányon kialakított szabadtéri moziban. Bóka István méltatta a kitüntetetteket, akiknek életét meghatározta a filmművészet. A polgármester rámutatott, jövőre lesz Jókai Mór író születésének 200. évfordulója, aki sok időt töltött Balatonfüreden. – Ennek apropóján nagyon örülnénk annak, ha a jövő évi filmes kínálatban kiemelt helyet kapnának a Jókai-regényekből készült filmek, mint például A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, Az aranyember, illetve A fekete gyémántok című alkotások. Bóka István kiemelte, ezen a hétvégén a film és mozi mellett az irdalom, a zene és a képzőművészet színvonalas programjaiból lehet válogatni, ugyanis most rendezik meg a Könyv, bor, jazz fesztivált és az ünnepi könyvhetet is. A köszöntők után alkalomhoz illő jazzmuzsikával ajándékozták meg a közönséget.   

A díjazottak Balatonfüreden, a kongresszusi központban
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint ismert, június 12-15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezett legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan filmeket nézhetett, illetve nézhet meg a közönség, mint a Kontroll, a Csak szex és más semmi, a Macskajáték és az Angi Vera. A tavalyi, nagy sikerű cannes-i vetítés után itt lesz láthatta a Sziget a szárazföldön című klasszikus frissen restaurált verziója is. Az ünnepélyes életműdíj-átadón elhangzott, az idén 87. születésnapját ünneplő Elek Judit Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, a Balázs Béla Stúdió alapító tagja, 1956 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt Máriássy Félix osztályában. Az 1967-ben készült stílusteremtő lírai dokumentumfilmje a Meddig él az ember. 1968-ban készítette el első nagyjátékfilmjét, a dokumentarista és játékfilmes technikákat izgalmasan vegyítő Sziget a szárazföldönt Kiss Manyival a főszerepben. Az 1983-as Mária-nap című filmje Szendrey Júlia életének motívumai alapján készült. Mindhárom alkotást bemutatták a Cannes-i Filmfesztiválon. Az 1989-es Tutajosok című munkája az Európa-szerte nagy figyelmet kapott tiszaeszlári per témáját dolgozza fel. 1994-ben saját kisregényét vitte filmre Ébredés címmel, gyerekkori élményeiről.

A laudációkban elhangzott, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja már négyéves korában szerepelt színpadon. 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán osztályában, majd 37 éven át a Madách Színház tagja volt. Kamera elé először 1966-ban állt, azóta több mint 50 filmben és tévéjátékban szerepelt, melyek közül a Nem szoktam hazudni, A veréb is madár, a Hahó, Öcsi!, a Gyertek el a névnapomra és Az élet muzsikája című filmekre a legbüszkébb. Legismertebb szerepeinek egyike az 1978-ban bemutatott Abigél című tévésorozat Zsuzsanna nővére. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a Macskajáték című filmjét vetítik, mellyel egyben a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerzőre is emlékeznek. 

Gulyás Buda Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár 1949-ben született. 1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Olyan legendás sorozatoknak volt az operatőre, mint a Linda, az Angyalbőrben, a Família Kft., és olyan népszerű filmeket fényképezett, mint Bujtor István Hamis a baba (1991) és Három testőr Afrikában című filmje 1996-ban, vagy Goda Krisztina három közönségsikere, a Csak szex és más semmi című 2005-ös vígjáték, a 2006-ban készült Szabadság, szerelem és a 2008-as Kaméleon. A fesztiválon az általa fényképezett Csak szex és más semmi című filmet nézhették meg a filmbarátok. Selmeczi György a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész 1952-ben született Kolozsváron. Először a bukaresti Zeneművészeti Főiskolán, 1975-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1976-tól 1977-ig Pierre Boulez, majd 1979-ben Daniel Charles irányításával dolgozott PárizsbanMagyarországon kívül Európa számos országában koncertezik karmesterként, zongoraművészként és zeneszerzőként. Közel hatvan film zenéjét jegyzi, melyek között olyan ikonikus alkotások is szerepelnek, mint az 1978-ban készült Angi Vera, a Megáll az idő, az Idő van és a Szirmok, virágok, koszorúk a nyolcvanas évekből. Legutóbb a 2022-ben készült Toldi - A mozifilm című animáció zenéjét komponálta. A Magyar Mozgókép Fesztivál az Angi Vera vetítésével tisztelgett előtte.

Deimanik Tamásné Baba Balázs Béla-díjas fénymegadó közel ötvenéves pályafutása alatt olyan filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, az Örökség, a Kopaszkutya, a Dögkeselyű, a Könnyű testi sértés, a Szirmok, virágok, koszorúk, az Idő van, a Roncsfilm, a Csinibaba, a Valami Amerika vagy A martfűi rém. A fesztiválon az általa fényelt Kontroll című filmet vetítették. 

A köszöntők után alkalomhoz illő jazzmuzsikával ajándékozták meg a közönséget
Fotó: Kovács Erika/Napló

Mint ismert, a Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a Veszprém–Balaton régióban, amely különleges élményt nyújt a közönségnek és pezsgő találkozót a hazai filmeseknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában