MOZ.GO

2024.06.13. 11:30

Filmfesztivál a Balatonnál: száz film négy nap alatt (képgaléria)

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitotta meg a Magyar Mozgókép Fesztivált (MMF) a vármegyeszékhelyen, a História kertben szerdán este. A rendezvény a MOZ.GO nevet viseli idén.

Kovács Erika

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy immár több éve házigazdái lehetünk a fesztiválnak, hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszter. – Számunkra a művészetek és a kultúra nem csupán a szabadidő eltöltésének módja, hanem közösségteremtő és gazdaságélénkítő eszköz is. Vannak olyan sikeres régiók Európában, melyek a gazdaságot szinte kizárólag a táj szépségére, az ottani emberek vendégszeretetére, illetve a művészetekre és a kultúrára építik. Ezt próbáljuk mi is kialakítani – fogalmazott. A miniszter méltatta, amikor Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos néhány éve javasolta, hozzák a térségbe az akkor még Filmpiknik nevű rendezvényt, amelynek együttműködve három város – Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi – adott otthont. – Ahhoz, hogy egy régió kreatív legyen, az is kell, hogy az embereknek kedvük legyen a kultúrához, amit a mostani rendezvény is biztosít – vélekedett.     

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Káel Csaba kormánybiztos méltatta a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) és a Nemzeti Filmintézet együttműködését, illetve a gyönyörű vetítési helyszíneket, mint a veszprémi História kert, a balatonfüredi Tagore sétány és a Balatonalmádiban lévő Wesselényi strand. Reményei szerint a nagyszerű filmek minél több emberhez eljutnak majd. – Tovább él a VEB 2023 EKF programunk, amit a mostani esemény is bizonyít – mondta Porga Gyula polgármester. Aláhúzta, nagyon fontos volt a készülődés is, így a 2023-as év előtti időszak is, majd a tavalyi és az idei esztendő, valamint a következő évek is, amelyek a folytatásról, a kulturális eseménysorozat örökségéről szólnak. A polgármester köszönettel beszélt Káel Csaba kormánybiztos, valamint a Nemzeti Filmintézet együttműködéséről.   

Morvai Noémi, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), az M5 kulturális csatorna kiemelt szerkesztő-műsorvezetője, az esemény házigazdája kifejtette, a fesztivál kitűnő lehetőséget ad ahhoz is, hogy beszélgessenek egymással, illetve a közönséggel az alkotók. A fesztivál az év legfontosabb filmes eseménye. Csaknem száz filmet lehet látni négy nap alatt, lesznek premierek is, illetve premier előtti vetítések és filmtörténeti kuriózumok. Meg lehet nézni az év legfontosabb alkotásait, köztük dokumentumfilmeket és vizsgafilmeket is. A házigazda a fesztivál helyszínéről azt mondta, fejlődő, sokszínű kulturális régió, amit a VEB 2023 EKF program és öröksége gazdagít, formál. A vetítéseket a helyszíneken kitűnő programok, így például kiállítások, koncertek, kiemelkedő gasztronómiai kínálat kíséri. – Televíziósként is büszkén tekintek arra, hogy az MTVA aktív közreműködője és segítője a fesztiválnak. Ez is bizonyítja, hogy a mozgókép és a televízió képesek együtt fejlődni – állította Morvai Noémi. A köszöntők után Kern András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész főszereplésével bemutatták a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjátékot, amit Fazakas Péter rendezett. A szereposztás parádés, játszik benne mások mellett Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Bánsági Ildikó, Koltai Róbert és Pogány Judit is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában