Magyar Mozgókép Fesztivál

2024.06.14. 15:00

Móricz Zsigmond volt az első történelemhamisító

A MOZ.GO nemcsak a kis- és nagyjátékfilmeknek, dokumentumfilmek kedvez, a hazai filmek legnagyobb mustráján több hazai sorozatból is láthatunk egy-egy epizódot. A mozizás élményén túl ezeknek a vetítéseknek az a legizgalmasabb része, hogy a közönség találkozhat az alkotókkal. A nyitónapon a tavalyi év egyik legambiciózusabb televíziós produkcióját, a Tündérkertet csíptük el.

Veol.hu
Tündérkert - Kísértések kora (Az áruló jutalma) közönségtalálkozó
Tündérkert – Kísértések kora (Az áruló jutalma) közönségtalálkozó
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A Móricz Zsigmond regényéből készült, a sajtóban sokszor szerencsétlenül csak a magyar Trónok harcaként emlegetett sorozat első évada tavaly ősszel mutatkozott be a köztelevízión, azóta pedig bekerült a Netflix kínálatába is. Bőven volt lehetőségünk végignézni a sorozat mind a nyolc részét. A szervezők azonban jó érzékkel választották ki a harmadik részt a vetítésre, mert ezek után nem is kétséges, hogy érdemes végignézni Báthory Gábornak és Bethlen Gábornak az Erdélyért vívott, intrikákkal teli, súlyos erkölcsi döntésektől terhes, erotikával és vérrel teli küzdelmeit.

Horváth Dezső András, Helmeczy Dorottya, Urmai Gabriella
Horváth Dezső András, Helmeczy Dorottya, Urmai Gabriella 
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésen Urmai Gabriella a sorozat alkotóit faggatta a film hátteréről. A Báthoryt alakító Katona Péter Dánielt az erdélyi fejedelem megformálásáról kérdezték a legtöbbet.

Abban hiszek, hogy egy színész akkor lehet hiteles, ha nem eljátszik egy szerepet, hanem magából hozza elő, azzá válik. Ebben a munkában rengetegen voltak a segítségemre, mindenki azon dolgozott, hogy komfortosan érezzem magam, a rokonaimtól kezdve a forgatásokon jelen lévő initmitáskoordinátorig 

– mondta a fiatal színész.

Katona Péter Dániel a film forgatásán
Katona Péter Dániel a film forgatásán
Fotó: Szigetváry Zsolt

– Móricz Zsigmond volt az első történelemhamisító – hangzik el félig viccesen, félig mégis komolyan a beszélgetés egy pontján, arról szólva, hogy a sorozat hogyan viszonyul a tudható tényekhez, illetve az alapjául szolgáló regénytrilógiához.

A készítőket Oborni Teréz történész segítette az adaptációs folyamatokban, maguk az írók pedig azzal töltöttek el hat hónapot, hogy kiválogassák a roppant terebélyes alapműből azokat a szálakat, amelyek a filmen is megjeleníthetők.

Az ilyen grandiózus történetekben elkerülhetetlen a cselekményszálak, a helyszínek, a szereplők összevonása

– tudtuk meg Horváth Dezső András vezető forgatókönyvírótól.

Helmeczi Dorottya producer elárulta, hogy a második évad forgatókönyvei már a fiókban lapulnak, de hogy ezek megvalósulnak-e, az sok körülmény szerencsés együttállásának a függvénye, hiszen a Tündérkert nagyon nagy és drága sorozat, amelynek már az előkészítése is hosszú éveket vett igénybe. A nézői visszajelzések mindenesetre rendkívül kedvezőek, a sorozatot nemrég Latin-Amerikában is értékesítették, a szakma pedig idén tíz díjra jelölte a Tündérkertet – így mindenki joggal reméli a legjobbakat.

– írja a Magyar Nemzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában