Programajánló

2024.06.21. 15:00

Múzeumok éjszakája a Magas-Bakonyban – Egy helyre gyűjtöttük a legkülönlegesebb élményeket, látnivalókat

A harmincas évek báli hangulatába utazhatunk vissza, sőt, egészen a jégkorszakig a mamutok mancsait követve, ugyanis akár a fél éjszakát múzeumokban, kastélyban tölthetjük június 22-én. A Múzeumok éjszakája országos programsorozatának magas-bakonyi eseményeit gyűjtöttük egy helyre.

Rimányi Zita

Mamutok, medvék és egészen apró csodák

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma számos foglalkozásra hívja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján, Zircen június 22-én. Mivel az év ősmaradványa idén a gyapjas mamut, a jégkorszak óriásait például kötetlen beszélgetés keretében ismerhetjük meg jobban a geológiai gyűjteményben. Kézműves-foglalkozásokat is tartanak a múzeumban, mamutos faliképet készíthetnek az ügyes kezű gyermekek. Az év emlőse, a vadmacska kapcsán meglepetés várja az érdeklődőket. Bagolyköpet válogatására is lesz lehetőség, amely nem csupán izgalmas tevékenység, de utána mikroszkóp alatt tanulmányozhatják és beazonosíthatják a baglyok étrendjén szereplő kisemlősöket a látogatók.

Mamutmancs és emberkéz Zircen – A jégkorszaki óriásokat és az erdő legapróbb csodáit, például a zuzmókat is megcsodálhatjuk idén június 22-én, a Múzeumok éjszakáján a Bakonyban
Mamutmancs és emberkéz Zircen – A jégkorszaki óriásokat és az erdő legapróbb csodáit, például a zuzmókat is megcsodálhatjuk idén június 22-én, a Múzeumok éjszakáján a Bakonyban 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Lárvák és imágók, avagy miből lesz a cserebogár? A látogatók megismerhetik a rovarok fejlődési módjait a különböző rovarlárvák és bábok azonosításával. A természet színeiből is ízelítőt kaphatnak a csillogó trópusi lepkék és bogarak vizsgálatával, és ezzel még nem soroltunk fel minden lehetőséget.

 

Randevúzhatunk egy mai meseautóval, zenei élmény(idő)utazásban lehet részünk a Swing-swing együttessel

A zirci Reguly Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház is csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos programsorozatához, időutazásra hívja az érdeklődőket, a harmincas évekbe viszi vissza őket meseautóval, a bálok világába, hangulatába. Lesz legyezőkészítés, bajuszverseny, frizuraformálás, kártyaparti is.

 

Nézelődés és a zenehallgatás a műemlékkönyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtára is csatlakozott eseményekkel a Múzeumok éjszakája országos programsorozathoz. Így Zircen június 22-én, szombaton 17 és 22 óra között folyamatosan látogatható a műemlék könyvtár dísz- és kisterme, valamint a bibliotéka folyosóján az Utazgassunk hazánk földjén! című idegenforgalmi plakátkiállítás. Az Uher Bálint Quartet ad koncertet a barokk teremben 21.30-kor.

 

Denevérles az arborétumban

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma idén is meghívta a Múzeumok éjszakájára, június 22-re Zircre Mészáros József Bakony-kutatót, hogy kalauzolja el a résztvevőket a denevérek rejtélyes világába. Együttműködő partnere az eseménynek a Ciszterci Apátság Arborétuma, ahol a programot megrendezik. A gyülekező a saroképület előtt lesz 19.50-kor. Szükséges felszerelés a zseblámpa és a kényelmes cipő. Rossz idő (eső, viharos szél) esetén a program elmarad. Előzetes jelentkezés szükséges.

 

A zúzmarához is van közük és az algákhoz is, a gombák rokonai és sokmindent jeleznek nekünk, szépséges, apró szomszédaink, a zuzmók
A zúzmarához is van közük és az algákhoz is, a gombák rokonai és sok mindent jeleznek nekünk, szépséges, apró szomszédaink, a zuzmók
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szépséges, apró szomszédaink

Fedezd fel a zuzmók ismeretlen világát! címmel nyílik kiállítás a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban június 22-én, szombaton 18 órakor.

 

Éjszaka a cisztercieknél nyáresti orgona- és szaxofonkoncerttel

A Múzeumok éjszakája országos programsorozat keretében a Zirci Ciszterci Apátságban is több lehetőség várja az érdeklődőket június 22-én, szombaton. A rendtörténeti kiállítás 17 órától 24 óráig, az arborétum 20 óráig ingyenesen látogatható ezen a napon. A bazilikát szintén érdemes megnézni. A királyterem és a Vörös-torony csak előzetes regisztráció után tekinthető meg. Vezetett sétákra is lehet jelentkezni. Nyáresti orgona- és szaxofonkoncertet lehet meghallgatni 20.30-tól a bazilikában.

 

Éjszaka a bakonyi kastélyban

Június 22-én, a Múzeumok éjszakája országos programsorozathoz kapcsolódóan esti nyitvatartással, 18 és 23 óra között remek programokkal várja az érdeklődőket a Holitscher-kastély és Látogatóközpont Csetényben. Felfedezhetik az éjszakai kastélyt, bejárhatják a tanösvényt, megismerhetik a kastélypark növényvilágát a látogatók. Kovács Gejza ólomkatona-öntővel kiskatonát önthetnek, megtekinthetik Csima Dóra kerámiáit és egy képösszeállítást Csetény focis múltjáról. Az est legizgalmasabb eseményét, az éjszakai erőpróbát sem érdemes kihagyni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában