Még a közönséget is megtáncoltatták

2018.07.19. 07:00

A Csezege és a Csopak Néptáncegyüttes is sikert aratott

Pálpatakáról az ifjúsági néptánccsoport tizenötödik alkalommal járt a településen. Egy héten át a paloznaki vendégházban látták vendégül az erdélyi testvértelepülés fiataljait.

Szendi Péter

Pálpatakáról az ifjúsági néptánccsoport tizenötödik alkalommal járt a településen. A 16 fiatal zajos sikert aratott a tájház udvarán, ahol sóvidéki és mezőségi néptáncot mutattak be a szépszámú érdeklődőnek Fotó: Szendi Péter/Napló

Özönvízszerű eső hullott egész nap, így a szervezők már arra gondoltak, hogy a faluház nagytermében rendezik meg a már hagyományos néptáncbemutatót. Szerencsére az égiek kegyesek voltak, így a meghirdetett helyszínen, a tájház udvarán lépett fel a Csezege Néptáncegyüttes.

– A tánccsoport Csutak Gabriella irányításával alakult meg annak idején. Ő kezdte el a sóvidéki és a mezőségi néptáncot tanítani, az akkor még gyerekkorú mostani táncosoknak. Azóta már egy generációváltás is megtörtént – tudtuk meg Palkó Attilától, az együttes vezetőjétől. A csezege egyébként a fenyőnek a tűlevelét jelenti. Pálpatakán rengeteg fenyő van, mely jellegzetes erdélyi szórványtelepülés. Az erdős hegyekkel övezett magas fekvésű falu Korond felől közelíthető meg. Szerencsére a 14-20 éves fiatalok őrzik a népi hagyományokat, melyet meg is mutattak a tájház udvarán.

Pálpatakáról az ifjúsági néptánccsoport tizenötödik alkalommal járt a településen. A 16 fiatal zajos sikert aratott a tájház udvarán, ahol sóvidéki és mezőségi néptáncot mutattak be a szépszámú érdeklődőnek Fotó: Szendi Péter/Napló

A rendezvény színvonalát és hangulatát emelte még a Csopak Táncegyüttes fellépése. A végén pedig a két táncegyüttes közös táncházba invitálta a szép számú érdeklődőt. Szemet gyönyörködtető volt, ahogy kavargott a sok táncos a széksorok között, fel a színpadra, le a tájház udvarára. Eközben a paloznaki fiatalok kemencében sült langallóval látták vendégül a néptáncosokat és a közönséget.

- A Csezege Néptáncegyüttes meghívást kapott még Kiscsőszre a Pajtafesztiválra, Kovács Norbert Cimbitől, ahol szintén felléptek, és nagy sikert arattak. Természetesen a fiatalok nemcsak táncoltak, hanem fürödtek a Balatonba, de megismerkedtek a környék nevezetességeivel is. Az utazásukon kívül, a 16 fő teljes itt tartózkodását az önkormányzat és nagyon sok paloznaki család támogatta – hangsúlyozta Verrasztóné Losonczy Anna művelődésszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában