Sikerrel kapcsolódtak be a Himfy-fesztivál műsorába

2018.10.15. 14:00

A Kisfaludy múzeum egyre szélesebb réteggel ismerteti meg a költő életét

A Kisfaludy Sándor Emlékház aktívan bekapcsolódott a Himfy-fesztiválba, több eseményt is szervezve és azoknak helyet biztosítva. Mindezekről Oszkai Réka, a múzeum vezetője számolt be lapunknak.

Tóth B. Zsuzsa

Tót Endre Oszkai Rékával sétált át a közkén az avatás után Fotók: Tóth B. Zsuzsa

– Úgy gondoltuk, hogy több korcsoportot meg kell céloznunk, így Kisfaludy születésnapján a fiatalokat hívtuk a múzeumba. A felső tagozatos általános iskolások interaktív születésnapon vettek részt. Tematikus tárlatvezetéssel vártuk őket, beszéltünk Kisfaludy tárgyairól, szerelmei­ről. Teszteket és különféle játékokat kínáltunk számukra. Nagy tetszést aratott körükben például az asszociációs játék, amely egy múzeumpedagógiai módszer, és összeköti a múltat a jelennel. Egy-egy adott mai tárgyat kellett a csoportoknak az emlékház gyűjteményeit feltérképezve párosítaniuk egy-egy műtárggyal, aztán indokolták a választást. Jól kapcsolódtak a programok a reformkori projekt zárásához is – mondta Oszkai Réka. A másnapi múzeumi estet előzte meg a Közke projekt.

– A programra Tót Endre sérülése miatt kellett várnunk, így ehhez a városi rendezvényhez illesztettük. Tót Endre ideája volt a projekt, ő volt a kezdeményező. Amikor tavaly novemberben a szülőháza előtt avattuk az utcanévtábláját, tettünk egy sétát a városnak azon a részén is, ahol a közke van. Ott mondta, hogy neki 80 évet kellett erre várnia, hogy átmenjen a keskeny utcácskán, mert gyermekkorában, mikor itt élt Sümegen, félt a sötét sikátortól. Tót Endre 80 évesen is tele van ötletekkel, így született a gondolat, hogy avassunk a közkénél egy örömtáblát az alábbi szöveggel: „Örülök, hogy átmentem a közkén.” Ehhez kapcsolódott a többi program, azok keretében graffitit rajzolt Tót Endre a falra, a sümegi gyerekek emlékeiket rajzolták le, másoktól verseket kaptunk. Fontos számunkra, hogy a Kölnben élő Tót Endre ma is kötődik Sümeghez, amint a másik két Kossuth-díjasunk, András Ferenc és Miller Lajos úgyszintén.

Tót Endre Oszkai Rékával sétált át a közkén az avatás után Fotók: Tóth B. Zsuzsa

Amellett nagy örömünkre aktív részesei a város életének, Sümeg pedig megbecsüli őket. A múzeumi esten aztán Kisfaludy érzelmei kerültek előtérbe, kiállítást nyitottunk Kisfaludy-kötetek illusztrációiból. Kicsit elmerülős, olvasgatós tárlat volt ez, a megnyitóra elfogadta a meghívásunkat Kisfaludy öccse, Miklós unokája. Kisfaludy László történész azon van, hogy segítsen nekünk mindenben. Ezúttal A Kisfaludyak régen és most címmel tartott előadást. A beszélgetés végén relikviát adott át a múzeumnak, Szegedy Róza hajtincsét. Az esten Somogyi Erika az érzelmekről beszélt, Bóna-Czafit Zsófia verseket mondott és Kisfaludy Boldizsár és Mihály gondolatait ismertette, amelyek megerősítették a Kisfaludyak sümegi szerepét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában