múzeum

2018.08.19. 08:00

A sziklától a kőbaltáig – új kiállítás nyílik Veszprémben

A Laczkó Dezső Múzeum augusztus 20-án 15 órakor mutatja be legújabb régészeti kiállítását A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig – Az ember hatása a klímaváltozásra az őskorban: egy eszköz története címmel.

Leitner Vera

Antoni Judit régész a kiállítás tárgyai előtt

Fotó: Penovác Károly/Napló

A múzeumba érkező vándorkiállítás szemlélteti, miként alakultak az ember ismeretei a Kr. e. 6–5. évezredben, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a fa kivágására és felhasználására alkalmas csiszolt kőeszközök megjelenésével évezredeken át tartó láncreakció indult útjára, mely a termőföld hasznosítását, az erdők kiirtását eredményezte.

Antoni Judit régész a kiállítás tárgyai előtt
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Nagyon természetbarát vagyok, ám azt látom, hogy ahol lehet, irtják az erdőket. Néprajzos szemmel azon kezdtem el gondolkodni, vajon mikorra datálható az a pillanat, mikor elkezdtük kiirtani az erdőinket. Ez a folyamat a jégkorszak végén, a kőeszközök csiszolásával indult meg – mondta el a kiállítás rendezője, Antoni Judit régész, néprajzkutató, aki az emberiség történelmének ezen mozzanatától indulva az eszközfejlődést, anyaghasználatot, ezek hatásának a mindennapi élet alakulásán hagyott lenyomatait szemléltető, gazdag tárlatot állított össze, amihez Új-Guinea modern kori, ám a múlt század végéig technikailag újkőkori szinten álló társadalmainak szaktudását és tárgyait hívta segítségül.

A néprajzi gyűjtés adatai és eredeti tárgyai a 19. század végéről és a 20. század második feléből származnak, az ekkor készült fotók, rajzok, filmek révén pedig a látogatók is részesei lehetnek a felfedezés élményének. A tárlat augusztus 20-tól decemberig lesz látható Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában