Frappáns útkeresés

2017.11.22. 07:00

Ágacska története a Kabóca Bábszínház előadásában

Csukás István Ágacska című, állatokról, növényekről, útkeresésről és barátságról szóló történetét november 19-én, vasárnap mutatta be a Kabóca Bábszínház társulata. 

Leitner Vera

Ágacska története során nemcsak a mesehősök, de a bábszínészek is bejárják az útkeresés kérdésekkel teli, rögös útját, s nem titok: a boldogságot végül ők is meglelik Fotó: Pesthy Márton

A kreatív megoldásokban bővelkedő mese nemcsak a gyerekek érdeklődését kelti fel, hiszen az Ágacska ötletesen megépített, frappáns világa valamennyi nézőt könnyedén magá- val ragad.Énekszóval és színes, girbe-gurba vándorkocsival érkezik meg az Ágacskát játszó két mutatványos bábszínész a Kabóca Bábszínház legújabb előadására. A bábosok (Benkő Zsuzsanna és Szőke Kavinszki András) mintha egy mesekönyv oldaláról léptek, illetve gördültek volna le. A lelkes csinnadrattát rögtön követi a következő varázslat, a játszók ugyanis saját, kerékpár hajtotta vándorszekerük oldalait, tetejét le-fel hajtva hozzák létre a szó szerint sokoldalú játékteret.

A különleges mutatványos kordé így válik pillanatok alatt zsebkendőnyi erdőtisztássá, ádáz békáktól hemzsegő, rejtélyes nádassá, vagy a bődületesen hatalmas, emberi masina útját kirajzoló vonatsínekké. Ágacska története egy zengő viharral kezdődik, melynek során a fiatal kis hajtás letörik a terebélyes, öreg fáról. Hősünk a vihar pusztítása után tér magához, s azonnal a közelben élő a lepkéhez, a saját szépségétől lenyűgözött virághoz és a morgó kalapos gombához fordul, hogy segítsenek megérteni, mi történt, s ki ő egyáltalán, most, hogy egymagában áll a világban, barátok, társak, gyökerek nélkül.

Ágacska története során nemcsak a mesehősök, de a bábszínészek is bejárják az útkeresés kérdésekkel teli, rögös útját, s nem titok: a boldogságot végül ők is meglelik Fotó: Pesthy Márton

Ám egyikük sem tudja megmondani, kiféle-miféle Ágacska valójában, viszont azt hamar tudtára adják, hogy biztosan nem lepke vagy virág, de még csak gomba sem.Így indul el az utazás, az útkeresés, s Ágacska saját története, amely során a kancsali Dani kacsa, az állandóan röhögő Berci béka és a bátor Pösze egérke is a fiatal faág mellé csapódik, hogy együtt keressék meg az embert, a hatalmas varázslót, akitől valamennyien segítséget várnak. A történet érdekessége, hogy a végére nemcsak a mesehősök, de a saját kérdéseikre válaszokat kereső bábszínészek is boldogságot találnak, akik maguk is kérdésekkel közelítik meg azt az utat, amelyre rendeltettek.Az előadás megtekintése hároméves kortól ajánlott. Csukás István meséjét Szántó Viktória alkalmazta színpadra, rendezője Érsek-Csanádi Gyöngyi. A veszprémi közönség Ágacskával legközelebb decemberben találkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában