Jobban megy ballal

2018.06.21. 17:00

Akinek a bal lett a jobb keze – Ősi Kovács Imre kiállítása Pápán

A mintegy húsz éve lebénult, ám azóta csak az alkotásért élő Ősi Kovács Imre természetképeiből látható válogatás a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Ősi Kovács Imre Aranyecset-díjas festőművész A természet szeretete című kiállítása nyílt meg kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A július 13-ig megtekinthető tárlatot Erdődi Maya és Ladányi Maya Aranytoll-díjas irodalmárok nyitották meg.

Ősi Kovács Imre 1944-ben született Fegyverneken. Nehéz gyermekkorát követően a festészet iránti vonzódása az 1960-as évek elején megmutatkozott, neves művészek szakkörein pallérozódott. Tehetségét számtalan grafika, festmény, fafaragás bizonyítja – tudtuk meg.

A Naplónak nyilatkozva elmondta, harmincöt, a Bakonyban és a Balaton-felvidéken készült tájképét mutatja meg a pápai, 362. tárlatán. Valamennyi élénk színű, kasírozott vászonra festett olajfestmény. A legtöbb képen fa – a folytonos megújulás, az idő jelképe –, erdő, víz látható.

 

1999-ben agyvérzés következtében jobb oldala lebénult, azóta jobb keze csak „dekoráció”. De a rengeteg díjjal kitüntetett festőművész esetében az alkotói ösztön utat tört: erős akarattal és elszántsággal felállt a tolószékből, a hiányzó jobb kezének tekintett felesége mindent megtett, hogy elfogadható életet élhessen. Fokozatosan megtanult bal kezével festeni, s úgy érzi, mára jobban megy, mint anno a jobbal. Mivel fizikai munkát nem tud végezni, a festéssel fejezi ki magát. Aktív alkotó, betegsége óta összesen mintegy 5500 képet vitt vászonra. 2007-ben a Magyar Kultúra Lovagjává ütötték, erre a legbüszkébb pályafutásából, s megfogadta, élete hátralévő részét a kultúra terjesztésének szenteli. Ennek kiváló táptalaja az általa 2004-ben megalakított, vezetett, nevét viselő alkotóműhely, melynek célja az Ősi község környékén élő tehetséges emberek – írók, költők, zenészek, fotósok – felkarolása. Dús kiadói tevékenységet folytatnak, saját anyagi forrásokból.

Ősi Kovács Imre hozzáfűzte, mostanság inkább az irodalomra koncentrál, jelenleg a negyedik, önéletrajzi könyvét írja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában