veszprém

2018.05.12. 20:22

Átadták a Gizella-díjakat

Süle Zsolt énekes-dalszerző, a Rulett Együttes és a Táncsics iskola építész munkaközössége kapta az idei Gizella-díjakat.

Marton Attila

A város egyik legrangosabb elismerését idén is a Gizella-napok rendezvénysorozat utolsó előtti napján adták át. A díjátadó előtt zászlóforgatók vezetésével történelmi jelmezbe öltözött helyiek és gólyalábasok vonultak a Kossuth Lajos utcáról az Óváros térre.

Zoób Kati divattervező ünnepi beszédében hangsúlyozta, Gizella királyné egy médium, aki bajor lányként a magyarok királynéja lett és a kereszténység egyik hazai jelképévé vált. Adakozó, gondoskodó, jólelkű királynéként gazdag szellemiséget hagyott örökül, életútja ezer év múltán is üzenetértékű, emelte ki. A sümegi születésű divattervező felidézte, első párizsi divatbemutatójának egyik darabján a koronázási palást motívumai szerepeltek, amely szorosan kötődik Gizella királynéhoz: azt a miseruhát, amely később a magyar királyok koronázási palástja lett, a királyné vezetésével készült. Az ünnepi köszöntő után Porga Gyula polgármester adta át a Gizella-díjakat.

Veszprém művészeti értékeinek megőrzése, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként vehette át az elismerést Süle Zsolt. Az LGT Emlékzenekar tagjaként számos városi programon fellépett, és dalszövegíróként is maradandót alkotott. Süle Zsolt az ÉSTE formáció Zöld a május című szerzeményével bejutott a Dal 2018 Eurovíziós nemzeti dalválasztó döntőjébe.

Veszprém kulturális életében végzett példaértékű munkája, valamint a város hírnevének öregbítésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kapott Gizella-díjat a Rulett Együttes. A fennállása 45. évfordulóját tavaly ünneplő formáció – tagjai Jády Péter zenekarvezető, Gubicza Péter, Kalocsai László, Solymosi Sándor, Szekeres Péter, Nagy Gábor – rendszeresen részt vesz a város jelentős kulturális eseményein, gyakran koncertezik külföldön, és a testvérvárosi rendezvényeken is képviseli Veszprémet.

A városi közgyűlés Veszprém épített környezeti értékeinek megőrzésében, valamint a település nemzetközi hírnevének öregbítésében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként adományozott Gizella-díjat a Táncsics iskola építész munkaközösségének. A nyolctagú munkaközösséget – tagjai Hajdúné Medgyesi Andrea, Tölgyesi Ákos, Kőszegi Lajos, Borka Sándor, Albert Enikő, Csöngei Dezső, Papakozmász Péter, Koós László – építészmérnök, építőmérnök, szakmérnök, festőművész, magasépítési üzemmérnök és műszaki szakoktató végzettséggel is rendelkező tanárok alkotják. A csoport munkáját felújítások, állagmegóvások, renoválások és rekonstrukciók hosszú sora fémjelzi Veszprémben, szellemi alkotómunkájukat több tankönyv is dicséri, hangzott el a laudációban. A közösség a tavaly Veszprémben megszervezett XXIII. Nemzetközi Építész Diákkonferencia megszervezésével hozzájárult az iskola és a város ismertségének növeléséhez.

Idén a katonák is köszöntötték Veszprémet. Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka beszédében hangsúlyozta, a magyar katonák mindent megtesznek hazánk függetlenségéért, szabadságáért, és azért, hogy a magyarok békében és biztonságban élhessenek.

Az ünnepségen részt vett több testvérvárosi küldöttség, így sepsiszentgyörgyi, nyitrai és passaui vendégek is. A díjátadó után a Honvéd Együttes – Magyar Nemzeti Táncegyüttes adott műsor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában