kultúra

2018.06.22. 07:00

Étlapok a világ különböző pontjairól – Nem mindennapi kiállítás nyílt Balatonfüreden

A Lipták Gábor Városi Könyvtár és Városi Múzeum egy különleges kiállításnak adott helyszínt a közelmúltban.

Szendi Péter

Az étlapkiállítás július 1-jéig látható a füredi könyvtárban Fotó: Szendi Péter/Napló

Tormási György több éven keresztül gyűjtötte külföldi útjai során az étlapokat és étkezéssel kapcsolatos kiegészítőket.

A tárlatot Boda Balázs festőművész nyitotta meg. – Néhány évvel ezelőtt a palozna-ki faluházban volt már egy ilyen kiállítás. Akkor Dobó József kiváló szakember, étterem-tulajdonos – aki sajnos már nincs köztünk – a megnyitójában azt mondta, hogy tudomása szerint Magyarországon ez az első ilyen jellegű tárlat.

Most pedig sor kerül a másodikra itt, a könyvtárban. Itt most egy más összetételű keresztmetszet látható a közel 650 darabból álló gyűjteményből.

Az étlapkiállítás július 1-jéig látható a füredi könyvtárban Fotó: Szendi Péter/Napló

Tormási György szerencsés embernek mondhatja magát, hiszen szeret utazni, és ezt évek hosszú során át aktívan végezhette a hivatásából adódóan és kedvelt időtöltése, szenvedélye, a vitorlázás kedvéért.

Az étlapok megjelenése és elterjedése már a 18. század végén megkezdődött Európában, a régi példányok érdekes kultúrtörténeti értékek. Manapság a divat vagy az igénytelenség, netán a környezet-tudatosság szülte a megoldást a trendi éttermekben, hogy felbukkantak a krétás táblák

– folytatta beszédét Boda Balázs. Olyan is van, mint például Japánban, ahol még kréta sincs. Ők úgy gondolják, hogy az étel látványa mindennél fontosabb, ezért külön iparág fejlődött ki arra, hogy a különféle étkeket élethű makettekkel, műanyag hasonmásokkal mutassák be a kirakatokban.

De kanyarodjunk vissza az étlapokra! Egy színvonalas étlap az étterem nagyszerűségét, megbízhatóságát, dicsőségét hivatott hirdetni. Fontos a papírminőség, a fedél, a kötés, a betűfajta, a szín, a hát-tér és a fotó. Az étlapok aprólékos részletezése, az összetevők méltatása, az elkészítés trükkje, bonyolultsága. Ez azonban már-már szinte költészet.

A tárlat július 1-jéig tekinthető meg a balatonfüredi könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában