laciék

2017.09.16. 08:26

Bakonyi srác a pesti forgatagban: „A zene a legrövidebb út a világhoz”

Baky Dániellel, a tősgyökeres veszprémi zenésszel beszélgettünk a Laciék nevű formációról és a terveikről.

Horváth Virág

„Óvodásként kerültem Bakonybélbe, édesapám szülőfalujába.” Zircen a III. Bélába járt gimnáziumba, később pedig a veszprémi Pannon Egyetem germanisztika szakán diplomázott. „Bakonybél, Zirc, Veszprém, mind jó helyek, tele jó barátokkal és jó emberekkel. Nagyon sok jó emlékem van a megyéből.”

Hogy kerül egy bakonybéli srác Budapestre?

A bakonybéli srác úgy kerül Budapestre, ahogy az lenni szokott, itt talál munkát. 8 éve Budapesten élek. Az első időszak nem volt könnyű, pl. fejest ugrani a 3-as metró kinyíló ajtajába a reggeli csúcsban, nem egészen ugyanaz, mint kisétálni a kertkapun. Aztán ezen is túljut az ember. Ha a Bakonyban járok, azért szívesen harapom a levegőt, hallgatom a csendet. Nem hiszem, hogy el lehetne teljesen szakadni.

Nagyon friss még a formáció, igaz? Kik a zenekar tagjai? Hogyan álltatok össze?

Úgy 1,5 éve létezik a zenekar, előtte Tibor (basszus) és Zsolt (szólógitár) a meglevő ötletekből dalokat kezdett összeállítani. 2016 februárban jöttem én a képbe, egy közös jó barát beajánlott „meghallgatásra”. Gergő 2016 nyarán csatlakozott, amikor a korábbi dobossal elváltak útjaink.

Miért éppen Laciék a zenekar neve, amikor egyikőtöket sem hívják Lacinak? Utalás a Legényanya című filmre?

Már fogalmam sincs, hogy jött a név, ha lehet, kétségek közt is hagynálak. Legyen elég annyi, hogy majdnem Lichthof lettünk, aztán győzött a sejtelmesebb Laciék.

Mik a prioritások az életedben? A zenekar hol helyezkedik el benne?

A zene mindig is a legfontosabbak közé tartozott. 10 évesen alakult az első bandám a „Dust 'n' Bones” az akkori bakonybéli általános iskolai osztálytársakkal, Vánik Tamás, Pallos Tibor, Mészáros Norbert, jómagam, két szinti és egy akusztikus gitár. Azóta is megvannak a felvételek. Azt hiszem, nálam a zene a fő kapcsolódási pont és a legrövidebb út a világhoz és en bloc az emberekhez.

Milyen a visszhangja a nemrég megjelent EP-nek? A visszacsatolások adtak-e löketet, hogy érdemes folytatnotok?

Idén márciusban jött ki a felvétel, ami nem kis meglepetésünkre azonnal bekerült a Lángoló Gitárok hazai újdonságokból szemezgető válogatásába. Aztán a Méz című dalt lejátszotta a manchesteri All FM is, amit már nem is tudtunk hova tenni. Szóval kifejezetten pozitív volt a fogadtatás. Többen is odajöttek hozzám, hogy leseggeltek a szövegektől, hogy ez akár róluk is szólhatna. (Itt megjegyezném, hogy többségében a szövegek Keserű Zsolt tollából születtek.) Aztán voltak kritikusabb hangok is, ezekből igyekszünk tanulni. Folytatás pedig mindenképp következik, készülünk az új dalok rögzítésére.

Szeptember 4-én jelent meg az első " target="_blank" rel="noopener">videoklipetek, amit a Méz című számhoz készítettetek. Miért épp ehhez? Ki volt a rendező? Mi volt a cél a klippel? Szeretnétek-e meghódítani a világot?

Bárki bármit mond, egy klipnek a célja a reklám. Mi ehhez egy húzós dalt szerettünk volna, ami nem csak zeneileg, de mondandójában is komplex. A Mindegy c. dal jött még szóba, de talán majd legközelebb. A klipet Ferencz Zsófi jegyzi, akinek ezúton is „nagy köszi”, hogy puszira elvállalta a munkát.

Szeptember 16-án találkozhatunk veletek a ZegZug-ban, az első koncerteteken. Miben reménykedsz te, és mire számíthat a közönség?

Ez lesz az első önálló koncertünk. Nem tagadom, izgulok. Remélem, sikerül átmozgatnunk hölgyeket-urakat egyaránt. Viccet félretéve, feszes dalokra és elgondolkodtató szövegekre számíthat a nagyérdemű. Remélem, egyre több alkalmunk lesz élőben megmutatni magunkat. (Ezután a Dürerben játszunk október 12-én.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában