csontos katalin kiállítása

2017.09.22. 09:30

Tárlat a Thury-várban Tücsök úr tiszteletére

Tücsök úr tiszteletére címmel nyílt meg Csontos Katalin várpalotai grafikusművész tárlata a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Négy évtized munkásságát öleli fel Csontos Katalin grafikusművész tárlata Fotó: Szabó Péter Dániel

Négy évtized munkásságát öleli fel Csontos Katalin legújabb kiállítása. A Thury-teremben bemutatott alkotások jelentős része tollrajz, de másfajta technikákkal készült képeket is láthatott az érdeklődő közönség a bányásznapon. A Tücsök úr tiszteletére című tárlaton összesen 60 művet állított ki Csontos Katalin. A cím utal a művész két korábbi alkotására, s művészi hitvallására is.

Négy évtized munkásságát öleli fel Csontos Katalin grafikusművész tárlata Fotó: Szabó Péter Dániel

– Mindenki ismeri a tücsök és a hangya meséjét. A hangya szorgalmasan gyűjtöget, a tücsök pedig csak zenél. Én mindig úgy éreztem, hogy hangya vagyok, vagyis sokat kell dolgoznom, a megélhetésemet sem a grafikák adták és adják. Mindig szerettem volna azonban egy kicsit tücsök lenni, lehet, hogy kicsit az is voltam, s nagyon tiszteltem azokat, akik vették a bátorságot, s meg tudtak élni a művészetből, csak ezzel foglalkoztak az életükben – mondta el kérdésünkre Csontos Katalin.

Az alkotót, illetve a kiállított műveket a nemzet művésze, Somogyi Győző méltatta.

– A tücsök a művészet jelképe. Ha nem lenne szépség, ha nem lenne öröm, ha nem lennének ünnepek, akkor mire való volna a szorgalom és a munkálkodás? Csontos Katalin a világ szépségeinek visszaadására hivatott. Ha végignézzük ezeket a képeket egy-két méter távolságból, akkor is gyönyörű dolgokat látunk, ám, ha közelebb hajolunk, akkor egy csodálatos belső világ tárul fel előttünk. Olyan vonalak, pontok és formák bontakoznak ki, amelyek között Tücsök úr az életét éli – mondta el a megnyitón Somogyi Győző, majd az alkotót Hargittai László, a Bányász Nyugdíjas Klub és Szakszervezet elnöke is köszöntötte.

Csontos Katalin kiállítása október 1-jéig látható a vár Thury-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában