JazzArcok

2018.05.07. 18:34

Dzsesszfesztiválok fotósa: Sánta István Csaba zenészportréi a Hangvillában

A képeket látva mintha hallanánk a zenét, a fotók visszaidézik ennek a szubkultúrának az atmoszféráját, mondta Navracsics Tibor a Hangvillában a VeszprémFest szervezésében nyílt JazzArcok kiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa arról beszélt, hogy a dzsessz már nem a lázadó, formabontó, polgárpukkasztó, a klasszikustól eltérő stílus, az új nemzedék zenéje, száz év alatt a hagyománytisztelő és konszolidált polgárok és városok műfaja lett. Sánta István Csaba zenészportréi lenyűgözőek, visszaidézik a dzsesszkoncertek hangulatát.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A tárlat anyagát a Művészetek Palotája bocsátotta a fesztivál rendelkezésére, ahol a 2017 évi Jazz Showcase hétvégéjén már pár napig bemutatták az elsőre szokatlanul nagy méretű képeket, közölte Mészáros Zoltán. A VeszprémFest igazgatója hangsúlyozta, a kiállítással a VeszprémFest szeretné tovább építeni kapcsolatát Veszprém testvérvárosával, Sepsiszentgyörggyel, másrészt emléket kíván állítani a dzsessznek, mint a popkultúra egyik gyökerének számító szubkultúrának. A VeszprémFest több alkalommal is szervezett már tárlatot, fotókiállítást azonban most először.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Sánta István Csaba négyszeres Magyar Sajtófotó-díjas szabadúszó fotóriporter az erdélyi Sepsiszentgyörgyön született. Miután Budapestre költözött, a Práter-utcai iskola fényképész szakán sajátította el a fotózás alapjait. A fotózással párhuzamosan az utazás lett a szenvedélye, bejárta autóstoppal Európa nagy részét, eljutott Afrikába, Gibraltáron keresztül, mondta. Távol-keleti utazása során járt Thaiföldön, Kambodzsában, Vietnámban, Kínában is. Célja minél több kultúrát megismerni és ezt a fényképezés eszközével megörökíteni. A társadalomábrázolás mellett dzsessz zenerajongóként a koncertfotózás vált egy másik fő területévé. Számos világhírű dzsessz-zenészt kapott már lencsevégre hazai és külföldi koncerteken egyaránt. Utazásai során kiemelkedő nemzetközi dzsessz fesztiválokon vett részt hivatásos fotósként.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A Hangvillában december 10-ig megtekinthető kiállításon a múlt évszázad második felének, hat kivétellel még velünk lévő zenei hősei láthatók, a bebop vokalizálás mesterétől, Jon Hendrickstől kezdve egészen Muhal Richard Abramsig. A kiállításra a belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában