Felvonulás

2017.09.24. 12:53

Egy csipetnyi reformkor Balatonkenese szívében

Második alkalommal rendezték meg a Romantikus Reformkort a Balaton-parti településen.

Szauer Annamária

Habár Balatonfüreden már évek óta a város egyik kulcsfontosságú eseményének számít a régi korokat megidéző esemény, Balatonkenese tavaly döntött úgy, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. Az idei eseményen ott voltunk mi is, és végig kísértük útjukon a szereplőket.

A Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola pedagógusai és diákjai szombat reggel 10 órakor szálltak vonatra, hogy egy rövid utazás után megérkezzenek Füredre, a felvonulásra. A gyönyörű ruhákba bújt kicsik és nagyok csillogó szemekkel pompáztak az egész várost megtöltő nézők előtt, akik sűrűn kattogtatták fényképezőgépeiket, integettek a csoportnak. A menet a Városháza épületétől indult és egészen a Tagore-sétányig haladt.

Sajnos az időjárás kezdett rosszra fordulni, így a Pilinszky-csapat a tervezett hajókázás helyett vonattal érkezett vissza Balatonkenesére, ahol a Széchenyi parkban már rengeteg érdeklődő várta őket. Ünnepélyes bevonulásuk után palotás tánccal örvendeztették meg a nagyérdeműt, melyhez a Hégely Ákos vezette, a balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola tanulóiból és tanáraiból összeállt fúvószenekar húzta a talpalávalót. Külön érdekesség, hogy a zenekar egyik tagja a Pilinszky Iskola tanulója. Eközben a kicsik a népi játszóház programjai közül válogathattak, a zenekar koncertje után pedig megtörtént a Balaton megkoszorúzása. A napot artistabemutató zárta.

Az esemény egyik ötletgazdája, Jurcsó János elmondta, hogy már évek óta szerettek volna a gyerekeknek egy témahetet szervezni, és 2016-ban, a Széchenyi 170 évében jött az elhatározás, hogy Gróf Széchenyi István köré fogják felépíteni az eseményt. Ebben az évben vették fel a kapcsolatot a balatonfüredi szervezőkkel, akikkel egyezség jött létre, így immár második éve a keneseiek is aktív résztvevői a füredi felvonulásnak. Ez azonban az egyetlen kapcsolat a két esemény között. Hozzátette, az első Romantikus reformkor alkalmával az iskola hetedik osztályosai köré építették a programokat, majd ezt követően kezdtek el gondolkodni azon, hogy az iskolát úgymond ki kellene vinni a családok közé. Ennek eredményeképp az idei fesztiválon már nem csak a tanulók (akik szép számmal, 60-an vettek részt a felvonuláson), hanem szülők is magukra öltötték a meseszép ruhákat.

 

Megtudtuk, hogy az ötletet abszolút pozitív visszhang fogadta nemcsak a szülők, de a város, és a támogatók részéről is, akik mind beálltak az ötlet mögé, így joggal merül fel az emberben a kérdés: jövőre ugyanitt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában