VESZPRÉM, KÜNGÖS

2017.11.21. 21:02

Egyesületté alakulta Szent Kinga közösség

Kulturális egyesületté alakult a Szent Kinga közösség, élén a frissen megalakult kulturális egyesület ifjú elnökével, aki szülőfaluja történetének megszállott kutatója és a helyi honismereti kör tagja.

Jákói Bernadett

Takács Zoltán, az idén érettségiző fiatalember lelkesen vállalta a település kulturális rendezvényeinek összefogását. Példaértékű kezdeményezés a településén, hogy az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület munkáját a falu és a közösségi ház vezetése figyelemmel kíséri, a fiatalok múltkutatásait, azok bemutatását, előadását, hagyományőrző tevékenységeit és az idős generációval együtt végezhető kezdeményezéseit, a település jövőjéért tett elkötelezettségüket évek óta méltó módon felvállalja és ösztönzi.

A mindössze 18 éves elnök örömmel tájékoztatott egyesülete létrejöttéről, a leendő programokról, tervekről, célkitűzésekről, melyek gondoskodnak a felnövekvő nemzedék településen maradásának legfontosabb kérdéseiről. Az egyesület célul tűzte ki Küngös helytörténeti emlékeinek, hagyományainak feltárását, kutatását, azokból készült tanulmányok előadását, publikálását, a település turisztikai fejlesztését, a nemzetközi kapcsolatok ápolását, illetve közösségi csoportok szervezését. Az elnök mindezek mellett a nemzetközi kapcsolatok ápolását is fontosnak tartja, különös tekintettel a lengyel, a szlovák együttműködés megerősítésére. Az elkötelezett, céltudatos fiatalember komoly, értő tudással és vezetői ambícióval bír, bátran vág bele a közösségi, a falu idős lakóival közösen a generációs kapcsolatok ápolásába, s tervei között szerepel az elfeledett helyi hagyományok felelevenítése.

Az ifjú elnök a közelmúltban megalakult egyesület alapszabályát tanulmányozza Fotó: Jákói Bernadett

Az egyesület létrejötte különleges a község életében, hiszen az elnökségi tagok közül is valamennyien a fiatal felnőtt, még diák generációhoz tartoznak. Ők a munkában komoly, felelős megbízatást kapnak, a digitális és számítástechnikai eszközök ismeretével sokat tudnak lendíteni az egyesület tevékenységének színvonalán is. Nem utolsósorban a nyelvismeret fontos szerepet játszik a nemzetközi kapcsolatok ápolásában és a turisztikai tevékenységében is. A generációk találkozása az egyesület legfontosabb feladata, az idősebb korosztállyal való együttműködés nélkül el sem tudja képzelni a szervezet bármely irányú fejlődését. A pályázatírást a fiatalok végzik, a megvalósítással látványos eredményeket szeretnének elérni. A frissen megalakult egyesület máris támogatást kapott a budapesti lengyel önkormányzattól, ennek segítségével a jövőben közös előadás-sorozatokat indítanak el a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában