Egyház

2017.09.19. 11:53

A Fájdalmas Szűzanya ünnepe Pápán

A nagy múltú Kálvária-plébánia hívei körmenettel, szentmisével és szeretetvendégséggel rótták le idén is tiszteletüket Mária, a Hétfájdalmú Szűz előtt.

Lakovics Márió

Mail József apát, plébános ünnepi szentbeszédében felelevenítette a Kálvária-templom múltját

A Fájdalmas Szűzanya ünnepét szeptember 15-én tartja a Magyar Katolikus Egyház. A Hétfájdalmú Szűz tisztelete anno a pálosok közvetítésével került Pápára, ahol a Kálvária-plébánia vasárnap tartotta a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére felszentelt Kálvária-templom búcsúját. Az ünnep körmenettel indult, melynek végén Mail József apát, plébános megáldotta a híveket, a városrész lakóit és az 1795-ben épült templomot, ami a pápaiak közül negyedik a sorban a ferences, a bencés és a Nagytemplom után.

Mail József apát, plébános ünnepi szentbeszédében felelevenítette a Kálvária-templom múltját

A Kálvária-templomot Eszterházy Károly püspök építtette, s Fellner Jakab tervezte, akárcsak a Nagytemplomot. Annak valószínűleg megmaradt anyagmennyiségéből épülhetett fel a stílusában, beosztásában is a Szent István vértanú-templomhoz hasonló imahely. Kupoláiban azonban Krisztus keresztről való levételét, sírba helyezését és feltámadását ábrázolják a freskók. Az oltár alatt elhelyezett, valószínűleg a pálosok közreműködésével, a sasvári kegyszobor másolataként készült Fájdalmas Szűzanya-szobor különleges, ugyanis Jézus teste derékszögben fekszik Mária ölében – tudtuk meg a szentbeszédből.

A szentmisét az egyházközség híveiért ajánlotta fel a rózsafüzér társulat

Mail József atya elmondta, a korábban gyászmisékhez használt templomnál 1949-ben alapított a veszprémi püspök plébániát. Első plébánosa, Békés János kiépítette a plébániaépületet és tatarozta a zarándokházat, ami a templomnál is régebbi. Tudniillik a golgotát, és az utcában található, a fájdalmas rózsafüzér öt titkát ábrázoló stációkat körülbelül száz évvel korábban építették. A Kálvária-domb akkoriban az itt működött remeteségről volt nevezetes. A golgota szobrait olasz mesterek készíthették. Később készült el a lourdes-i kápolna, valamint a Jézus Szíve-tiszteletből állított vörös márvány emlékmű. Tehát gazdag múltja van a templomnak.

A Kálvária-templom kupoláiban Krisztus keresztről való levételét, sírba helyezését és feltámadását ábrázolják a freskók

Az egyházközség híveiért felajánlott ünnepi szentmisét követően szeretetvendégség zárta a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában