Nem hasonlítunk senkire sem

2018.01.11. 10:00

Egyre magasabbra tesszük a lécet, s igyekszünk nem átsétálni alatta

Ez az év, amely előttünk van, minden tekintetben rendhagyó lesz – véli Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, aki a tavalyi sikerekről és az idei tervekről nyilatkozott lapunknak.

Leitner Vera

Egyre több az olyan sajátosság, mely erős védjegyünkké válik – mondta Vándorfi László igazgató Fotó: Pannon Várszínház

– Az elmúlt évet nagyon jónak értékelem, minden mutató tekintetében sokat fejlődtünk tavaly – mondta el Vándorfi László színházigazgató 2017 kapcsán, melynek sikerei az idei évadra, évre is átnyúltak. – Tavasszal mutattuk be, még az előző évad utolsó premierjeként A Pál utcai fiúkat, mely azóta is hatalmas siker, rengeteg előadásunk van óriási nézőszámokkal, s a produkciót rendre valami egészen elképesztő fogadtatás kíséri. Eljönnek az előadásra színházba először járó felső tagozatos és középiskolás diákok, akik álló tapssal fogadják a musicalt és a színészekkel énekelik a finálédalt. Úgy vélem, ezzel a darabbal valamiféle mozgalom indult el, s ha ekörül indul el mozgalom, az csak jót jelent, mert A Pál utcai fiúk a legtisztább összetartozásokról, barátságról, hazaszeretetről és persze emberi esendőségekről szól. Egy olyan előadásban sikerült ezt megvalósítanunk, amelyben a lélek, a test és az énekhang mozgása egyforma súllyal van jelen. Az idei, ősszel kezdett évadban két új bérletet is sikerült elindítanunk, s eddigi három bemutatónk, a Mágnás Miska, a Jövőre veled ugyanitt és a Janika egyaránt nagy siker, a közönség és mi is nagyon szeretjük őket – vallja Vándorfi László, akitől megtudtuk, az idei évet egy kemény, fizikai és szellemi értelemben véve is erőpróbáló klasszikussal, az évad egyik legjobban várt előadásával indítják.

Egyre több az olyan sajátosság, mely erős védjegyünkké válik – mondta Vándorfi László igazgató Fotó: Pannon Várszínház

– Jelenleg egy rendkívül nehéz próbaidőszakban vagyunk, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényének új színpadi változatán dolgozunk. Az előadás jelentős kihívásokat jelent színészileg, lelkileg, koncentráció szempontjából egyaránt, ám úgy vélem, ez is egy olyan feladat, aminek meg kell felelni. Mindig ezt tesszük, mindig magasabbra tesszük a lécet, s igyekszünk nem átsétálni alatta – mondta el Vándorfi László. – Ezenkívül rendkívüli kihívásokat támasztott elénk az élet, melyeket meg kell oldanunk. Köztudott, hogy a finanszírozásunk nagyon sok mindentől függ, nem egy bebetonozott, biztos dolog, nem államilag garantált. Ugyanakkor az arculatunk egyre inkább olyan irányba fejlődik, melynek eredményeként nem hasonlítunk senkire sem. Ebben jó úton járunk, még a kissé könnyedebb hangvételű darabok esetén is meg tudjuk ezt fogalmazni. Egyre több az olyan sajátosság, mely erős védjegyünkké válik.

A Pannon Várszínház immár tizennyolcadik éve regionális színházként van jelen a tágabb értelemben vett megye életében, emellett a rendszeres turnék révén Budapesten és több vidéki városban is folyamatosan megjelennek. Nem véletlen, hogy a színház jelentős szelettel járul hozzá a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére kiírt pályázathoz, melynek művészeti tanácsába Vándorfi Lászlót is beválasztották.

– Az imént említett, megújuló arculat ugyancsak összefügg ezzel a regionális működéssel. Úgy gondolom, az Európa Kulturális Fővárosa cím jól hangzik, ugyanakkor ez egy nagyon komoly kihívás. Mindennek következménye van. Ha az ember kap és felvesz egy rangot, egy titulust önmagára, társulatára, városára, akkor ennek meg kell felelni, s ennek érdekében próbálunk nagyon keményen dolgozni. Készen állunk rá, hogy már ebben az évben elindítsunk néhány projekteket, mely belekerült a pályázatba.

Vándorfi László elárulta, számos vállalásuk mellett a jövőt sem bízzák a véletlenre: a 2018/2019-es időszak terve kilencven százalékban már készen áll, s ebből már most látszik, hogy szép, izgalmas évadnak nézhetünk elébe jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában