Látványos nyitóceremónia

2018.06.21. 19:47

Elkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál

Nagyszabású, látványos nyitóceremóniával, zenés, táncos programokkal, zászlóforgatókkal, a primadonna és a bonviván bevonulásával kezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál.

Balla Emőke

A Veszprémi Petőfi Színház négynapos programot szervezett, melynek célja, hogy minél többen megismerkedjenek a műfajjal. A fesztivállal Rátonyi Róbert előtt tisztelegnek, az operett játszás színvonalát szeretnék emelni, mondta köszöntőjében Oberfrank Pál színházigazgató a színházkertben tartott csütörtöki nyitóceremónián. Rátonyi Róbert életének utolsó szakaszában négy előadást rendezett Veszprémben. A fesztivál művészeti vezetője, Keller János három előadásban játszott.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere arról beszélt, hogy színes, minden korosztályt megszólító gazdagság jellemzi a veszprémi fesztiválkínálatot. A programokra nemcsak a veszprémieket, de a térségben élőket is várják. Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező szereti Veszprémet és szereti az operettet, a Petőfi Színházban négyszer rendezett, legutoljára A víg özvegy című előadást. Véleménye szerint az operett egyáltalán nem könnyű műfaj, sőt. Rátonyi Róberttől a mesterség megbecsülését lehetett megtanulni, aki maga is sokat tanult és adott tovább a fiataloknak. A műfaj igazi hungarikum, hasonlít a magyar nép történelméhez: bár sok a nehézség, küzdelem, a dolgok a végén mindig jóra fordulnak.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány megbecsüli az operettet, fontos, hogy minél többen megismerkedjenek ezzel az értékkel. Nagy Károly apátkanonok kiemelte: az operett csattanója a boldogság; a mi küldetésünk, hogy megtaláljuk azt.

A rendezvényen Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport, a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes, neves cirkuszművészek és bohócok színesítették a programot. A Veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészei részleteket adtak elő a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő című operettekből. A ceremónia végén a primadonna, a Marica grófnőt alakító Füredi Nikolett lovas kocsin, a bonviván, Buch Tibor lóháton vonult be, rózsákat dobálva.

Este fél nyolckor a Bor, mámor, szerelem című előadást láthatják a nézők, tizenegy órakor Pingiczer Szilárd és Dervalics Róbert szórakoztatja a közönséget.

A fesztivál mind a négy napján gazdag kínálat várja a családokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában